DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Megromlott az F1 és az FIA kapcsolata?

Az F1-es szezon közben többször is felmerült, hogy feszültségek lehetnek Mohammed ben Sulayem FIA-elnök és a FOM között – ezt most előbbi határozottan tagadta.

Szűk egy évvel ezelőtt vette át a Nemzetközi Automobil Szövetség irányítását Mohammed ben Sulayem, aki a jelek szerint a korábbinál erősebb kezű vezető próbál lenni. A 2022-es esztendő során az FIA több ügybe is keményen beleállt, kezdve például az ékszerviselés kérdésével, de egy darabig ők gördítettek akadályt az elé is, hogy háromról hatra növeljék jövőre a sprintek számát az F1-ben.

Különösen ez utóbbi kapcsán röppentek fel olyan híresztelések, hogy feszültségek lehetnek az FIA és a Formula-1 kereskedelmi jogait birtokló FOM és annak vezére, Stefano Domenicali között. Ám amikor erről kérdezték, Ben Sulayem határozottan tagadta, hogy rossz lenne a viszonyuk:

ben-sulayem-domenicali-f1-dppi-2022



„Ezt nehezen értem: honnan jön ez egyáltalán? Elmondom, milyen a kapcsolatom a FOM-mal. Egyfelől szerintem minden második nap beszélek Stefanóval. Ha én nem hívom őt, ő hív engem, így megy ez. Ez bármely találkozó vagy döntés előtt is így zajlik. Ez egy házasság – méghozzá egy tartós és erős házasság” – idézi a Motorsport Ben Sulayemet, aki a konkrét sprintügyről így nyilatkozott:

„Nem lepődtem meg rajta, de jót nevettem, mert az emberek szakításról beszéltek, pedig én nem látok ilyet. Innen indult minden, amikor április 25-én az F1 Bizottság ülésén hirtelen azt mondták, hogy három extra verseny kellene. Én erre azt mondtam, hogy ’oké, de megbeszélem a csapatommal, nem jár ez-e plusz terheléssel vagy bármi’. Hirtelen mindenki szakításról beszélt, és vagy hat hívást kaptam, hogy mi folyik itt. De aztán elfogadtuk. Áttanulmányoztuk, aztán visszatértünk rá. Az egész csapatommal ellenőriztük ezt, mert olykor az emberek nem érzékelik, milyen nyomás nehezedik az FIA embereire.”

„Nagyon jó személyes és profi kapcsolatban vagyunk. Nem is lehetne jobb. Oké, ha javítunk rajta, akkor lehet. De nem panaszkodhatok, százszázalékosnak érzem a kapcsolatot” – tette hozzá az FIA elnöke, aki azt persze nem tagadta, hogy kisebb nézeteltérések előfordulnak, de szerinte ez így is van rendjén:

„Vannak kérdések, de a kapcsolatunk sosem volt jobb. Hogy miért? Mert erősen érdeklődöm a sport iránt. Én meghallgatom őt, ő meghallgat engem, és mindkettőnk tudja, hogy ezt a házasságot fenn kell tartani. És hogy őszinte legyek, egyre csak erősödik, ez világos.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: