DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Wolff: 2021 Abu Dhabi rosszabb volt, mint az idei szezon

A Mercedes F1-es csapatfőnöke szerint a tavalyi finálén elszenvedett vereség sokkal fájóbb volt, mint az idei küszködésük, mivel tudják, hogy a 2022-es versenygépet ők rontották el.

Egyéniben már tavaly megszakadt a Mercedes nagy sorozata, miután Lewis Hamilton vitatott körülmények között bukta el a vb-címet Max Verstappennel szemben. Idén pedig a csapat is visszaesett: csupán a konstruktőri bronzérmet tudták megszerezni a W13-assal, amellyel a szezon jelentős részében csak küszködött Hamilton és csapattársa, George Russell.

Bár összességében eredmények tekintetében egyértelműen a 2022-es esztendő sikerült rosszabbul a Mercedes számára, Toto Wolff szerint nem is kérdés, hogy a 2021-es utolsó pillanatos vereség volt a fájó – méghozzá azért, mert az nem rajtuk múlt:

wolff-f1-2022-dppi_1



„A tavalyi év sokkal rosszabb volt. Az a helyzet, az az egyetlen esemény rosszabb volt, mint a teljes idei szezon, mert a tavalyi évet nem azért veszítettük el, mert mi magunk rosszul csináltunk valamit” – idézi Wolffot a RaceFans.net szaklap. „Idén erőből kaptunk ki, egyszerűen nem voltunk elég jók. Tavaly erősek voltunk, és ahogy néhány pillanat alatt mindent elveszítettünk, tudtuk, hogy annyi volt. És azt nem mi irányítottuk, nem a saját kezünkben volt a sorsunk. Az igazságosság tekintetében teljesen szembement az általam vallott értékekkel.”

Wolff szerint azért sem jelentett olyan érzelmi csúcspontot (vagy inkább mélypontot) az idei szenvedés, mivel az első tesztektől kezdve érezték, hogy nem sikerült jól a konstrukció:

„Az első pillanattól kezdve tudtuk, hogy az autónk nem elég jó. Szerintem ha lassan is, de biztosan megértettük, hogy ha le is hámozzuk a hagymahéj egyik rétegét és azt hisszük, megoldódott a probléma, ott találjuk alatta a következőt. Aztán elkezdtünk ezzel a nem igazán jó autóval arra koncentrálni, hogy hol tud jól teljesíteni, melyek lehetnek a jó pályák, miközben tudtuk, hogy más helyszínek, mint például Abu Dhabi, bizonyos tekintetben a kármentésről szólnak. És szerintem tudtuk, hogy ezt mi csináltuk – tavaly Abu Dhabiban nem ez volt a helyzet. Tudjuk, hogy idén elrontottuk, tisztában vagyunk vele, hogy mások jobb munkát végeztek, ennek megfelelően igazságos, ahogy a szezon alakult.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: