DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Hamilton: Természetes, hogy célponttá váltam

Interlagosi ütközésük után sem gondolja, hogy Verstappennek baja lenne vele, de megszokta már, hogy a sikerei miatt „célpont” mások szemében. A Red Bull-os szerint Hamiltonban nem volt meg a szándék a csatára.

Az első biztonsági autós fázist követően az első kanyarkombinációban ért össze Max Verstappen és Lewis Hamilton: a holland a külső íven próbálta támadni és megelőzni a második helyen haladó britet, de végül összekoccantak. Mindketten pozíciókat veszítettek emiatt, sőt a Red Bull-osnak a bokszot is meg kellett látogatnia.

A felügyelők Verstappent látták túlnyomórészt vétkesnek az incidensben, ezért öt másodperces büntetést kapott. Hamilton a maga részéről sem közvetlenül a kettős Mercedes-sikert hozó Sao Pauló-i Nagydíj leintése után (ekkor csak annyit jegyzett meg, hogy „tudjuk, milyen Maxszal”), sem később a sajtótájékoztatón nem igazán akarta kommentálni magát az ütközést:

hamilton-verstappen-crash-brazil-dppi-1



„Ami engem illet, abban a pillanatban csak arra gondoltam, hogy ki kell állnom, mert éreztem valamit: az autó hátulja nem érződött ugyanolyannak utána” – mondta el a 37 éves pilóta. „Csak arra gondoltam, hogy el fogunk veszíteni a csapatnak egy kettős győzelmet. Úgyhogy átvágtam a füvön, vissza a pályára, és csak azon jártak a gondolataim, hogy miképp tudnék visszazárkózni, hogy elérhessük a csapatnak ezt a hihetetlen eredményt. Úgyhogy megint az volt a helyzet, hogy nem azon gondolkodtam, hogyan buktunk el, hanem hogy hogyan tudunk felállni belőle, és rendkívül büszke vagyok a mindannyiunk által végzett munkára.”

Verstappen és Hamilton komoly múltra tekinthet vissza a baleseteket illetően, 2021-es vb-harcuk során számos alkalommal ütköztek. Idén ez mostanáig váratott magára, sőt a holland mással sem igazán került kontaktba 2022-ben. Éppen ezért felvetették Hamiltonnak, hogy esetleg külön baja van-e vele a Red Bull-osnak, de a mercedeses nem igazán törődik ezzel:

„Nem aggódom emiatt. Szerintem természetes, hogy ha sikereid és ilyen számaid vannak, akkor bizonyos tekintetben célponttá válsz. De ez rendben van, korábban is meg kellett birkóznom ezzel” – mondta el a hétszeres vb-első.

Verstappen is beszélt természetesen a balesetről, szerinte Hamilton nem hagyott neki elég helyet a kanyarban, s úgy érzi, inkább a brit részéről nem volt meg a szándék arra, hogy egy jót versenyezzenek egymással:

„Hogy őszinte legyek, kívülre mentem, és egyből éreztem, hogy nem fog helyet hagyni nekem. Nem is hagyott, ezért tudtam, hogy össze fogunk érni. Neki ez a győzelmébe került, nekem öt másodpercembe. Nem számított semmit a versenyem szempontjából, mert amúgy is túl lassúak voltunk. De kár érte, azt gondoltam, jól tudunk majd egymás ellen versenyezni, de egyértelmű, hogy nem volt meg erre a szándék részéről.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: