DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

A Mercedes hosszú utat tett meg a győzelemig

Kettős sikernek örülhetett a német márka Brazíliában, George Russell pedig élete első futamgyőzelmét aratta. A csapat szakemberei szerint nagyon kemény munka vezetett idáig.

Ugyan az elmúlt években a Mercedes dominanciájáról szólt a Formula-1, idén rajta veszítettek aerodinamikai szabályváltozásokon. Az istállónak időbe telt, míg úrrá lettek a problémákon, a fokozatos fejlesztések által viszont egyre jobbá váltak a szezon során.

Az idény második felében időnként a győzelem is elérhetőnek tűnt, ám egészen a Sao Pauló-i Nagydíjig kellett várni a sikerre. George Russell azok után, hogy szombaton megnyerte a sprintkvalifikációs futamot, vasárnap is elsőként látta meg a kockás zászlót, ezzel először nyert meg egy nagydíjat, mögötte pedig Lewis Hamilton ért be másodikként teljessé téve a csapat örömét.

„Ő egy olyan versenyző, aki jól érzi magát elöl, nyugodt és tudja, mit kell tennie. Amikor ilyen esélyed van a győzelemre, az első alkalommal elkapni azt, egészen zseniális dolog” – mondta el Russell teljesítményéről Andrew Shovlin, akinek ezen a hétvégén Toto Wolff helyet kellett meghozni a szükséges döntéseket, miután a csapatfőnök nem volt jelent a helyszínen.

 



„Nem vagyok benne biztos, hogy Toto ezek után kihagyja majd a következő futamot. A verseny alatt is kapcsolatban állt velünk, kár, hogy nem volt itt. Egy hosszú úton vagyunk túl, amin dolgoznunk kellett a fejlesztés és a problémák megértése terén. Az év elején mondhatni leírtuk az idényt, amikor rájöttünk, milyen messze vagyunk, és tudatosult bennünk, hogy a bajnokság elérhetetlen. A hangsúly a tanuláson és a gondjaink megértésén volt, de a mai eredmény a kemény munka eredménye” – tette hozzá a technikai igazgató a Sky Sports kamerái előtt.

Hozzá hasonlóan a csapat stratégiai igazgatója, James Vowles is boldog volt, és csak dicsérni tudta, ahogyan Russell vezetett Brazíliában.

„Egész hétvégén briliáns munkát végzett, és ott volt, amikor szükség volt rá. Ez általában megváltoztatja a versenyzőt, ad egy kis önbizalmat és egy kis lépést tehet ezzel előre. George esetében látszik, hogy ez mennyit jelent neki. Hihetetlenül analitikus, és tisztában van azzal, mit kell tennie az eredmények eléréséhez” – összegezte Vowles.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: