DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonso: Nem tudtam, mennyire leszek versenyképes a visszatérés után

A kétszeres vb-első elismerte: többek között Schumacher példája okán is voltak kétségek benne az F1-es visszatérése előtt. Az Aston Martinról kijelentette: két éven belül világbajnokok szeretnének lenni.

Fernando Alonso 2018 végén búcsút intett a Formula-1-nek, a távolléte azonban ideiglenesnek bizonyult, hiszen 2021-ben máris visszatért a mezőnybe az Alpine-nal. Nem ő volt az első világbajnok a közelmúltban, aki hasonló ívet járt be: Michael Schumacher és Kimi Raikkönen is három, illetve két esztendő kihagyás után tűnt fel ismét az F1-ben. Alonso pedig elismerte, hogy éppen a kettejük példája miatt nem tudhatta előre, mennyire is lesz versenyképes:

„Úgy tértem vissza a sportba, hogy nem tudtam, mennyire leszek versenyképes” – nyilatkozta a spanyol az AS hasábjain. „Emlékszem Michaelre, aki talán nem százszázalékos állapotban jött vissza, és Kimi sem volt teljes mértékben motivált az utolsó két-három évben. Nem mondhattam biztosra, hogy elég gyors leszek ahhoz, hogy visszatérjek a legmagasabb szintre, de elégedett vagyok az utóbbi két évvel. Az idei szezonban gyakorlatilag százszázalékosnak látom magam, ez pedig önbizalmat ad, biztató trend a jövőre nézve. Mindig is hálás leszek az Alpine-nak ezért a lehetőségért.”

alonso-brazil-dppi-day0



A kétszeres vb-első a visszatérési lehetőségért ugyan hálás az Alpine-nak, az idei szezon sorozatos műszaki problémái miatt azonban nem félt odaszúrni a franciáknak, akiket el is hagy az idény végén az Aston Martin kedvéért:

„Úgy gondolom, hogy a 2022-es idény jövőre elképesztően szerencsés leszek. Tudom, hogy sokat beszéltek erről Mexikó után: öt kiesésem volt motorhiba miatt, de volt további négy verseny, ahol akkumulátor nélkül fejeztem be a futamot vagy rajthoz sem tudtam állni, esetleg elhagytam egy kereket a bokszkiállás során. Ezek a problémák szinte mindig a verseny közepén jöttek. Mindenki más előtt kellene lennem a középmezőnyből. Hasonlóan teljesítünk, mint tavaly, a McLaren viszont egyet hátralépett, ezért vagyunk harcban a negyedik helyért. Bár ha nem a címért küzdesz, akkor a végső helyezés nem annyira számít.”

Alonso arról is beszélt, hogy bőven lát esélyt arra, hogy új csapatával jövőre felülmúlják az idei alakulatát: „Az idei év olyan, amilyen, de senki sem nézi túlzottan az eredményeket az Aston Martinnál. Jó látni a fejlődéseket, de az Aston Martin nem azért van itt, hogy a negyedik, ötödik vagy hatodik helyen végezzen a konstruktőrök között, hanem azért, hogy világbajnokságot nyerjen, s ezt próbáljuk elérni 2023-ban vagy 2024-ben.”

A 41 éves pilóta az Abu Dhabi Nagydíjat követő teszten már át is ülhet az Aston Martinba: „Fontos lesz – nem is annyira a teljesítmény szempontjából, hiszen az autók mindenkinél mások lesznek jövőre. Viszont amiatt, hogy komfortosan érezzem magam: hogy a kormány, a gombok, az ülés és amin változtatni lehet, mind rám lehessen szabva.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: