DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Palmer szerint érdekes, hogy mindig Hamilton tud a győzelemért küzdeni

Jolyon Palmer szerint a bajnokság állása nem tükrözi megfelelően Lewis Hamilton és George Russell párharcát, hiszen esélyes autóval a hétszeres bajnok többnyire ifjú csapattársa fölé kerekedett.

A hibridéra egyeduralmát követően arculcsapásként élte meg Lewis Hamilton a 2022-es szezon elején, hogy a Mercedes 2022-es négykerekűje, a W13 nem volt képes felvenni a küzdelmet a Red Bull–Ferrari páros tagjaival. A kemény munkának és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azonban a csillagosok jelentős előrelépést könyvelhettek el az utóbbi hetekben, hiszen Austinban és Mexikóvárosban is Lewis Hamilton tűnt Max Verstappen és a Red Bull első számú kihívójának a futamgyőzelemért. Bár a hétszeres világbajnoknak mindkét futamon meg kellett elégednie a második hellyel, Jolyon Palmer és Damon Hill szerint beszédes, hogy amikor az autó képes lehet a győzelemre, akkor Hamilton küzd a mezőny elején, nem pedig a szezont bombaformában kezdő George Russell.

Két versennyel a szezonzárás előtt a 24 éves Russell 15 ponttal gyűjtött többet rekordhalmozó csapattársánál, Palmer azonban továbbra is a hétszeres világbajnokra fogadna egy bajnoki címért folytatott küzdelemben. „Az hiszem, George megtartja majd az előnyét, ami pusztán a számokat illeti, ha sikerül az eddig látott következetes formáját hoznia. Véleményem szerint azonban ez nem tükrözi hűen a Mercedes idei szezonját. George lenyűgözően teljesített, és hatalmas eredmény lesz, ha sikerül legyőznie Lewist, azonban a szezon előrehaladtával Lewis egyre jobban hasonlított régi önmagára. A szezon elején mindenki találgatott, hogy George valóban képes lesz-e legyőzni őt, az első néhány versenyen pedig így is tűnt. Később azonban Lewis visszatért, amennyiben pedig jövőre vb-címre esélyes autóval állnak elő, szerintem továbbra is Lewis lenne a nyeregben” – mondta a televíziós szakértőként dolgozó brit az F1 Nation Podcast legutóbbi adásában. 



A Renault színeiben 35 nagydíjon is részt vevő Palmer szerint érdemes megfigyelni, hogy amikor az Ezüst Nyilak esélyesek a győzelemre, akkor azt mindig Hamilton tudja kamatoztatni, nem pedig Russell. „Amikor az autó gyengébben szerepel, akkor nagyon szoros a küzdelem kettejük között, gyakran pedig George előrébb is van. Azonban valahányszor úgy alakult a verseny, hogy a Mercedes a győzelemért szállhatott harcba, akkor mindig csak Lewis tudott élni a lehetőséggel. Lehet, hogy George-nak még egy kis tapasztalatra van szüksége azzal kapcsolatban, hogyan hozza ki az autóból a maximumot ezekben a helyzetekben. Biztosan fejlődni fog ebben a következő szezonra, de ezen a területen szerintem továbbra is Hamilton van fölényben, még ha a pontok nem is tükrözik ezt.”

Az 1996-os világbajnok Hill egyetértett kollégája álláspontjával, szerinte leginkább a futamokon volt feltűnő Hamilton fölénye. „Szerintem érdekes, hogy amikor elérkezünk a versenyhez, akkor majdnem mindig Lewis a gyorsabb versenyző. A fiatalok hajlamosak gyorsabbak lenni a tapasztaltabbaknál egy körön, de nézzük meg Fernandót, a futamokon hihetetlenül szerepel, miközben a kvalifikáción még nyikorog a gépezet. Az utóbbi időben Lewis is többször volt George előtt a versenyeken, aki fantasztikusan szerepelt az év első felében, de bizonyos szempontból nézve mondhatjuk, szerencséje volt, hogy Lewis nem volt csúcsformában akkor” – zárta Hill.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: