DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Hamilton elmagyarázta, miért volt gyenge az év elején

Lewis Hamilton arról beszélt, hogy az év első harmadában azért volt nála többnyire jóval gyorsabb George Russell, mert a hétszeres bajnok feláldozta magát és edzéseit a fejlesztések oltárán.

A Mercedes szakemberei csak vakarták a fejüket, amint pályára küldték a W13-at a téli teszteken, mivel az egészen kiváló szélcsatornás adatok nem köszöntek vissza az aszfalton. Elméletileg remek leszorítóerőt találtak, a gyakorlatban azonban a delfinezés és a pattogás teljesen tönkretette az istálló menetteljesítményét, különösen egy körön.

„Rengeteg gondunk volt az évad első részében, ebből a pattogás volt a legdominánsabb és a leginkább látható. De az aerodinamikát nem lehetett csak úgy egyik percről a másikra átalakítani, bonyolult problémával szembesültünk” – mondta el véleményét Lewis Hamilton a Formula.hu munkatársának jelenlétében.

A gyengélkedő Mercedes Russellnek, a javítgatott már Hamiltonnak fekszik jobban, a jelek szerint


„Az autó a saját kerekein pattogott, ezen már sikerült javítani, de a légellenállás még most is komoly gondot okoz számunkra. Amint elérünk egy bizonyos sebességet, a riválisok hozzánk képest elhúznak mellettünk az egyenesekben. Amikor fékezünk, a súly előrekerül, az autó eleje lesüllyed, a hátulja pedig kicsit felemelkedik.”

Hogy mi okozta Russell javára az akkori teljesítménykülönbséget? „Más célt tűztünk ki magunk elé az első jó néhány versenyhétvégén. Én minden létező beállítást megpróbáltam végignézni, hogy egyáltalán mit lehetséges tennünk ilyen helyzetben.”

„Jó ideig erre mentek rá a futamaim. Megpróbálhattam volna én is mindig a maximumot kihozni az eredmények tekintetében, de akkor az eredeti problémát sokkal lassabban lenne csak lehetőségünk megoldani. Nemcsak egy, igazából mindegyik edzést feláldoztam arra, hogy minél több adatot gyűjtsünk, minél több információt tudjunk visszaküldeni a gyárba elemzésre, hogy jobban megértsék, miért megyünk ilyen gyengén a pályán. Ez pedig számos hétvégémen látványosan hátráltatott” – tette hozzá Hamilton, aki ezzel magyarázza, miért ért el jóval gyengébb eredményeket az év elején, mint George Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: