DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Feltépte Hamilton tavalyi sebeit a költségplafonügy

Már eltemette magában az Abu Dhabiban történteket a hétszeres F1-es világbajnok, az elmúlt hetek eseményei azonban eszébe juttatták az eseményeket. A brit elmondta, gyanakszik-e szándékosságra Michael Masi részéről.

Lewis Hamilton végletekig kiélezett küzdelemben, egy vitatott döntésnek köszönhetően a szezonzáró utolsó körében bukta el tavaly a vb-címet Max Verstappen ellen, amely szám szerint a nyolcadik lett volna a britnek: a versenyigazgató, Michael Masi nem a szabályok betűjének megfelelően hívta ki ugyanis a biztonsági autót a hajrában, így a frissebb gumikon támadó holland meg tudta előzni őt. A Mercedes versenyzője az Autosportnak adott interjúban – amelyben a jövőjéről is beszélt – természetesen az Abu Dhabiban történtekkel kapcsolatban is kapott kérdéseket:

„Olyan, mintha évekkel ezelőtt történt volna. Nyilván lélekölő volt, vagy hívjuk bárhogy. De igazán felmerült-e, hogy nem térek vissza? Nem olyan vagyok, aki csak így feladná” – utalt arra Hamilton, hogy egy ideig azt is rebesgették a finálé után, hogy a történtek hatására azonnali hatállyal visszavonul. A britet elmondása szerint az bántotta igazán, hogy egy versenyigazgatói rossz döntésen múlt a vb-harc kimenetele:

„Ami igazán megtört, hogy nem hittem, hogy a sport ilyet tehet, hogy ilyen megtörténhet a sportban annak fényében, hogy hányan bíznak benne. Arra számítanánk, hogy jól végzik el a munkát. És egy világbajnoki versenyfutás végeredménye, amiért annyi ember dolgozott keményen, azon dől el, hogy egy ember rossz döntést hoz.”

hamilton-2021-abudhabi-dppi



„Talán ez volt az egyetlen dolog. Nem arról volt szó, hogy ne szeretnék a csapattal dolgozni vagy autókkal versenyezni… de ha elveszíthetsz egy bajnokságot azzal, hogy igazságtalanul döntenek a szervezeten belül, ez volt az, amin elgondolkodtam. De időt töltöttem a családommal, és ez volt a legjobb része a gyógyulási folyamatnak. Az összes időt a gyerekekre fordítottam, hóembert építettünk és velük voltam. Ez lehetővé tette, hogy felépüljek, nélkülük gödörben maradtam volna.”

Amikor arról kérdezték, hogy szerinte Masi szándékosan intézte-e úgy a hajrát, hogy ne szerezhesse meg a rekordot jelentő nyolcadik címét, Hamilton így felelt: „Nem tudom. Nagyon réginek tűnik már a dolog. Úgy gondolom, egyszerűen csak rossz döntést hozott. Biztos vagyok benne, hogy az ego is szerepet játszott benne, valamint sok változó részlet van. Emberek beszéltek a fülére. Nem érzem úgy, hogy célzottan tette volna ezt.”

A 37 éves pilóta hangsúlyozta, hogy már eltemette magában a tavaly decemberi eseményeket: „Túlléptem már rajta. Nem akarok a múltban élni. Átéltem ezt már 2007-ben, fiatalon is, és akkor sokszor nem tudtam aludni éjszakánként, és csak a negatív érzések gyűltek. Ha a negatívumokba vagy bármi olyanba kapaszkodsz, amit utálsz, az csak visszatart. Előre tekintek, függetlenül attól, mi történt a múltban. Nem rágódom rajta, nem tudok semmit tenni vele. Mindent beleadtam, és készen állok ezt újra megtenni.”

Azt viszont nem tagadta Hamilton, hogy amikor néhány hete kirobbant a költségplafonnal kapcsolatos botrány, amelyben épp a 2021-es fő rivális, a Red Bull volt az elsődleges érintett, hiszen épp az energiaitalosok költekeztek túl, akkor a hírek feltépték a már begyógyult sebeket a versenyzőben:

„Egyértelmű, hogy amikor Szingapúrba érkezve hallottam ezt a költségsapkás dolgot, az előhozott kisebb érzelmeket. Mert bizonyos szintig már eltemetted magadban, de aztán újra előjön, s olyan ez, mint egy újabb rúgás. És igen, ez újra felfrissítette a dolgokat. Utána újra következik az elnyomási fázis, majd a továbblépés.”

Bár eleve kevés esély van rá, hogy a Red Bull olyan szankciót kapjon, amellyel elvennék Verstappen előző évi vb-sikerét, Hamilton utólag már nem is örülne a diadalnak: „Nem, mivel a károkozás már megtörtént. Belül érzem, hogy mit értünk el mi csapatként, hogyan értük azt el, és ezt meg tudom tartani magamnak. Mindent beleadtunk és helyesen csináltunk mindent, amire büszke vagyok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: