DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Steiner: Az emberek túl sokat vártak tőlünk

A Haas csapatfőnöke szerint a közvélemény túl magasra helyezte a lécet az elvárásokkal kapcsolatban az istálló erős szezonkezdetét követően. Az olasz amondó: a középmezőny szorosabb, mint valaha.

Álomszerűen indult a 2022-es szezon a Haas számára, hiszen az egyéves kihagyást követően visszatérő Kevin Magnussen az idény első négy versenyéből hármat is pontszerző helyen tudott befejezni, aminek köszönhetően az amerikai istálló sokáig a számukra igen előkelő hetedik pozíciót foglalta el a konstruktőri bajnokságban. Az erős kezdést azonban jelentős visszaesés követte, hiszen Magnussen és Mick Schumacher csupán két-két alkalommal tudott pontot szerezni az Emilia-Romagna-i GP-t követően. A gyenge forma, valamint az ellenfelek javulásának következtében a Haas négy futammal a szezon vége előtt a nyolcadik helyen tanyázik a konstruktőri tabellán, azonban továbbra sem dőlhetnek hátra, hiszen a kilencedik helyen szerénykedő AlphaTauri azonos pontszámmal áll, könnyen előfordulhat tehát, hogy a Haas csupán a gyengélkedő Williamst fogja tudni felülmúlni 2022-ben.



A szókimondó csapatfőnök, Günther Steiner szerint semmi sem siklott félre a csapat háza táján, az emberek egyszerűen túl sokat vártak el a gárdától a kezdeti szárnyalást követően: „Talán a közvélemény magasabbra helyezte a lécet, mint kellett volna. Az első néhány futamon kiváló munkát végeztünk, akkor mindenki azt gondolta, hogy a top 8-ban leszünk majd. A gyengébb eredmények aztán hozták magukkal a negatív kommenteket, ami nem helyénvaló. Tíz remek istálló van a rajtrácson, és mindannyiukkal fel kell vennünk a küzdelmet. Néhányukkal sajnos nem tudjuk, a többiek pedig azonnal ott vannak, hogy elvigyék a pontokat. Ha nem hozod a lehető legjobb teljesítményedet, akkor nem fogsz tudni pontszerző helyen végezni” – magyarázta az olasz.

„A nagycsapatok megbízhatóak. A top 4 nagyon jól teljesít, a maradék hat istálló pedig a kilencedik-tizedik helyért harcol a jelenlegi állás szerint. Mi az oka ennek? Egyszerűen a vetélytársak. Az ellenfelek jobb munkát végeztek, nincs ebben semmi titok. Szerintem az látható, hogy a költséglimit működik, mert a csapatok annyira közel vannak egymáshoz, amennyire lehet. A hátsó hatos között nagyon kicsik a különbségek, ezért bárki képes lehet pontot szerezni. Ha valakivel történik valami, akkor egy kicsit feljebb kapaszkodhatsz, de ez azt mutatja, hogy megfelelően működnek a szabályok. Azt hiszem, hogy a következő években még inkább összerázódik a mezőny, és akkor nagyobb lesz a keveredés” – zárta gondolatait Steiner, miközben hasonlóképp értékelte a csapat idei szezonját a tulajdonos, Gene Haas is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: