DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Haas: Egy vagyonba kerülnek Mick autótörései

Az amerikai istálló tulajdonosa szerint rengeteg pénz ment el Schumacher balesetei miatt, de ha tud még pontokat szerezni a következő versenyeken, így sem kizárt a német maradása 2023-ra.

Már csak két kiadó hely van a 2023-as Formula-1-es rajtrácson: a Haasnál és a Williamsnél nem dőlt el, ki lesz Kevin Magnussen és Alexander Albon csapattársa. Előbbi alakulatnál Mick Schumacher a másik versenyző jelenleg, de sajtóértesülések szerint nem sok esélye van a maradásra: helyette már felmerült többek között Nico Hülkenberg és Antonio Giovinazzi érkezése is.

Kizárni persze így sem lehet Schumacher maradását: Günther Steiner csapatfőnök nemrég utalt rá, hogy a német előnye, hogy ő már jól ismeri az istállót (ugyanezen indíttatásból hívták vissza Magnussent Nyikita Mazepin elküldése után). Gene Haas csapattulajdonos is nyilatkozott az AP hírügynökségnek arról, hogy mit kell tennie a második idényét töltő pilótának a hosszabbításhoz:

schumacher-crash-suzuka-dppi-2



„Csak várunk. Szükségünk van arra, hogy Mick pontokat hozzon, mi pedig igyekszünk a lehető legtöbb időt adni neki, hogy lássuk, mire képes. Ha velünk akar maradni, akkor meg kell mutatnia, hogy képes még több pontot szerezni. Erre várunk.”

Haas nem ment el szó nélkül Schumacher számos balesete mellett – legutóbb a Japán Nagydíj első szabadedzésén, a leintés után ütközött a falnak –, amelyek az amerikai alakulat első embere szerint rengeteg pénzbe került nekik:

„Ez a sport nem teszi lehetővé, hogy kvázi újonc versenyző legyél: egyszerűen túl drága. Ha hibázol a versenyző kiválasztásában, a stratégiában, a gumiválasztásban, az mind dollármilliókba kerül. Úgy gondolom, Mickben komoly potenciál rejlik, de egy vagyonba kerül, mert rengeteg autót tört össze, nekünk pedig nincs annyi pénzünk. Ha cserébe szerzel pontokat és te vagy Max Verstappen, és úgy törsz autókat, azzal meg tudunk birkózni. De ha hátul szerepelsz és úgy törsz autókat, az nagyon nehéz.”

Arra a kérdésre, hogy Schumachernek a hátralévő négy nagydíj közül mind rendelkezésére áll-e a bizonyításra, így felelt Haas: „Ha megnyeri a következőt, akkor marad. Valahol a köztes szürke zónában van ez.”

A csapattulajdonos egyúttal röviden értékelte a 2022-es szezonjukat is, megjegyezve, hogy sokkal szorosabb a jelenlegi F1, éppen ezért eredményt is nehezebb elérni: „Óriási sikerekkel indítottuk a szezont, aztán viszont az évad közepe nem volt annyira jó, és visszacsúsztunk oda, ahol általában szerepelni szoktunk. Ki kell törnünk onnan, de rettenetesen kemény a Formula-1. Amikor kezdtem, hat másodperc volt az eleje és a vége között, és volt a 107 százalékos szabály. Most mindenki két másodpercen belül van, és nincsenek többé rossz csapatok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: