DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Frusztrálja Steinert Schumacher újabb autótörése

Teljesen ártalmatlan helyzetben, már az első edzés leintése után csapta falnak a Haast a német pilóta az F1-es Japán Nagydíj péntekjén, emiatt a második tréningen nem is tudott részt venni.

Már véget ért a Formula-1-es Japán Nagydíj első szabadedzése, amikor Mick Schumacher a próbarajtját követően, a bokszba bevezető körén felúszott a vízen és a korlátnak csapta a Haast, alaposan összetörve azt. Mivel alvázat is kellett cserélni az autón, a német pilóta teljes egészében kihagyta a második suzukai tréninget.

Günther Steiner csapatvezető érthető módon nem volt túl boldog a baleset miatt: „Csalódáskeltő a dolog, mert csak azért mentünk ki a végén, hogy csináljunk egy próbarajtot, hogy legyen adatunk vasárnapra, de aztán utána a bokszba bevezető körén Mick összetörte az autót: felúszott a vízen, belecsúszott a korlátba és elég komoly károk keletkeztek az autón” – mondta el az F1 hivatalos honlapjának.

schumacher-suzuka-crash-dppi-1



Ami a károkat illeti, így nyilatkozott Steiner: „A teljes eleje összetört. De ki kellett cserélnünk az alvázat is, mert nem tudjuk biztosan, hogy volt-e rajta repedés, és nem kockáztathatunk ezzel. Semmi sem változott ezzel amúgy, legfeljebb a második edzés utolsó tíz percében mehettünk volna ki, de ez nem fontos. Inkább legyünk százszázalékosan biztosak abban, hogy az autó rendben lesz holnapra. Szóval ki kellett cserélnünk az alvázat és az autó teljes elejét, beleértve az első szárnyat és az orrkúpot.”

A Haas-főnök nem tagadta, hogy bosszantó, hogy a szaúd-arábiai és monacói incidensek után ismét komoly javításra kényszerülnek a német hibájából: „Ez a harmadik alkalom, hogy potenciálisan alvázsérülésünk van. Azért mondok potenciális sérülést, mert még röntgennel meg kell vizsgálnunk, van-e repedés vagy sem. De eléggé frusztráló” – fogalmazott Steiner, hozzátéve: a szerelők az éjszaka során össze fogják rakni az autót, így Schumacher biztosan ott lesz a szombati harmadik edzésen.

Az viszont erősen kérdéses, hogy a 2023-as rajtrácson is jelen lesz-e a német, főleg a mai események fényében. Steiner még az újabb autótörés előtt mutatott azért rá egy tényezőre, amely Schumacher mellett szólhat: nevezetesen az, hogy jól ismeri a csapatot és a csapat is őt – többek között ezért is hívták vissza Kevin Magnussent Nyikita Mazepin kirúgása után. Azért is bizakodhat a német, mert Steiner nemrég határozottan kizárta, hogy ismét újoncot igazoljon – jóllehet, Antonio Giovinazzi, Nico Hülkenberg és Daniel Ricciardo sem közéjük tartozik azok közül, akiket szóba hoztak az amerikai istálló ülésével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: