DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

McLaren: Nehéz harcban maradnunk az Alpine-nal

Lando Norris szerint a franciák sokkal gyorsabbak jelenleg, a wokingiakat irányító Andreas Seidl azonban a szezon utolsó köréig versenyben maradna velük. Az Alpine viszont már a Mercedesre figyel.

Fordulatos párharcot vív egymással az Alpine és a McLaren a konstruktőri világbajnoki összetett negyedik helyéért 2022-ben. A szezont a wokingiak kezdték jobban – sőt, Lando Norris imolai harmadik helye révén ők az egyetlen csapat, amely szereztek dobogót idén a Red Bull, Ferrari, Mercedes hármason kívül –, az idény előrehaladtával azonban egyre inkább kijött az Alpine jobb tempója. Szingapúrban azonban a franciák dupla kiesése révén a McLaren ismét előzött, a Japán Nagydíjat követően viszont már újra az Alpine áll jobban: négy fordulóval a vége előtt 13 pont az előnyük.

Andreas Seidl, a McLaren csapatvezetője tisztában van vele, hogy kemény feladat áll előttük, de bízik benne, hogy a szezon legvégéig harcban lehetnek a negyedik pozícióért: „Fontos, hogy magunkra koncentráljunk, tiszta hétvégéket fussunk, minden egyes edzésből kihozzuk a maximumot, ami jelenleg az autónkban van. Csak akkor van esélyünk harcban maradni az igen erős Alpine-nal szemben. El kell ismernünk, hogy eddig remek munkát végeztek ebben a szezonban. Rendkívül nehéz lesz versenyben maradnunk velük a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj utolsó köréig, de ezért vagyunk itt.”

alpine-mclaren-2022-f1-dppi



„A megbízhatóság is fontos szerepet fog játszani most az utolsó versenyeken” – tette hozzá a Motorsport által idézett Seidl azt a szempontot, amelyben az Alpine egyértelműen alulmarad riválisához képest. „De továbbra is hiszem, hogy jó autónk és csapatunk, valamint két erős pilótánk van, s ha mindent sikerül összeraknunk, akkor biztos vagyok benne, hogy az utolsó körig harcban leszünk.”

Főnökénél sokkal pesszimistább hangvételben nyilatkozott az esélyeikről Lando Norris, aki már néhány futammal korábban is utalt rá, hogy szerinte az Alpine igen rossz munkát végezhetett, ha még nem tudtak ellógni tőlük. Tulajdonképpen erre utalt akkor is, amikor a The Race arról kérdezte, mit szól, hogy Suzukában ismét visszaelőzte őket a francia istálló:

„Nem jó hír, de nem is nagy meglepetés. Ahogy azt már többször is elmondtam, sokkal gyorsabbak nálunk. Fogalmam sincs, hogyan vagyunk még harcban velük a bajnokságban. Mintha egy másik ligában játszanának jelenleg hozzánk képest. Örülök, hogy eddig versenyben voltunk velük, ez azt mutatja, hogy jó munkát végeztünk a többi területen, beleértve a megbízhatóságot, maximalizáltuk a lehetőségeinket, nem követtünk el hibákat.”

Az Alpine sportigazgatója, Alan Permane ugyanakkor nem foglalkozik a McLaren brit pilótájának megjegyzéseivel, sőt inkább arra utalt, hogy ők már a harmadik helyen álló Mercedes elkapását tűzték ki célul maguk elé:

„Lando továbbra is ezt mondja, igaz? Nekünk csak előttük kell lennünk. Nem tudom, miért hajtogatja ezt. Talán kicsit felzaklattuk. Mi sokkal inkább a Mercedesre koncentrálunk, őket próbáljuk meg legyőzni. Igyekszünk eljuttatni magunkat arra a szintre. És persze jelentősen visszavetett minket, ami Szingapúrban történt, de szerintem visszatértünk a normál kerékvágásba, és arra számítok, hogy a következő versenyeken ugyanezt tudjuk tenni. Az autó egyértelműen egyre gyorsul, és szerintem közeledik az éllovasokhoz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: