DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Nem csupán Verstappennek gratulált Hakkinen

A holland olyan versennyel biztosította be a 2022-es címet, amilyenről minden bajnokesélyes álmodik – Mika Hakkinen a Verstappen önbizalmáról tanúskodó rajtot emelte ki belőle. A finn külön említést tett Adrian Newey-ról, aki közös pont az új kétszeres világbajnok és a finn sikereiben.

A hetedik kétszeres Formula-1-es világbajnok lett a Japán Nagydíjon Max Verstappen: a holland abba a szűk társaságba csatlakozott, amelynek tagja Mika Hakkinen is. 1998 és 1999 világbajnoka szokásos rovatában kiemelte, Verstappen stílusosan biztosította be a vb-címet:

„Max fantasztikus teljesítményt nyújtott, ilyenről versenyről álmodik, aki a világbajnoki címért megy. A hétvége előtt elmondta, szeretné, ha tökéletes versenye lenne, főleg a saját és csapata egy héttel ezelőtti, szingapúri nehézségei után. A pole-pozíció megszerzése nem volt könnyű, csupán egyetlen századdal volt gyorsabb Charles Ferrarijánál, de Maxnak sikerült nagyon jó kört összeraknia” – írta az Unibet oldalán vezetett blogon Hakkinen.

„A rajtja hihetetlen volt, mivel úgy tűnt, Charles már átvette a vezetést, de Max óriási önbizalmával kitartott” – emelte ki Verstappen egyik nagy pillanatát, a verseny első kanyarjában. „Az egyes kanyar külső ívét lehet használni az esőben, tipikus gokartos manőver. Max minden tapasztalatát felhasználva vette kezébe az irányítást és tessékelte maga mögé Leclerc-t. Onnantól a saját ligájában volt, uralta az autóját. 27 másodperccel nyerni egy ilyen rövid futamon briliáns. Max 12. győzelme jelzi, mennyire megérdemelte az idei világbajnokságot: dominált.”

 



Verstappen mellett a Red Bull egy másik csapattagját emelte ki név szerint: Adrian Newey-t, a csapat vezető technikai igazgatóját, aki annak idején Hakkinen világbajnok McLarenjeit tervezte, és közel negyed évszázaddal később is ő számít a sport legtöbbre tartott aktív mérnökének – érdekes statisztika, hogy a szezon eddigi versenyeit tekintve 77,77 %-os győzelmi aránnyal az RB18 az eddigi legsikeresebb Newey-autó.

„Nagyon örülök a Red Bull műszaki főnökének, Adrian Newey-nak. Az ő McLarennél töltött munkásságának köszönhető, hogy nagyszerű autókkal versenyeztem, melyekkel két vb-címem nyertem, ő pedig ennyi évvel később a Red Bull-lal még mindig győz. Valóban ő a Formula-1 legsikeresebb tervezője, és bár tudom, hogy remek mérnökcsapat veszi körbe, technikai vezetése egyszerűen briliáns. A Red Bull még a Mercedes domináns évei alatt is versenyképes maradt, azt pedig lenyűgöző volt látni, hogy Adrian csapata előnyt kovácsolt az idei szabályokból, és újabb bajnoki címet nyertek. Gratulálok neki” – szánt egy bekezdést a rovatban Newey-nak Hakkinen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: