DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Latifi frusztrált, mert nem hallgatták meg a felügyelők

Jobban elfogadta volna a szingapúri ütközése után a büntetését, ha a stewardok az ő álláspontját is kikérik. A Williams pilótája szerint Zhounak is számítania kellett volna rá, hogy nem látja őt.

Számos incidenst hozott a múlt hétvégi Szingapúri Nagydíj, ezek közül az első Nicholas Latifi és Guanyu Zhou között történt: a kínai az 5-ös kanyar felé menet külső íven próbálkozott a kanadai mellett, aki azonban balra húzott, így egymásnak és falnak koccantak, mindkettejük kiesését eredményezve. A Williams versenyzője a történtekért öt rajthelyes büntetést kapott a soron következő Japán Nagydíjra.

Az ülését 2023-ra elveszítő pilóta a suzukai sajtótájékoztatón részletesen beszélt arról, hogy bár a büntetése megalapozott lehetett, de amiatt kicsit bosszús, hogy a döntést az ő álláspontjának kikérése nélkül hozták meg a stewardok – ráadásul arra is utalt, hogy Zhounak számítania kellett volna rá, hogy olyan ponton autózik, ahol a tükörbe nézve sem láthatta őt:

latifi-zhou-szing-dppi



„Amikor vasárnap nyilatkoztam a médiának, még nem láttam a felvételeket, szóval nehéz volt kommentálni a történteket. Megnézve a különböző fedélzeti kamerás felvételeket, a szabálykönyv alapján egyértelmű a helyzet: mellém ért, én pedig nem hagytam neki elegendő helyet” – nyilatkozta Latifi a Formula.hu jelenlétében. „Van viszont, amit nem vettek figyelembe, és ami a frusztrációmat okozza, hogy nem volt lehetőségem odamenni a felügyelőkhöz és beszélni velük, mert nem idézték be, ahogy általában az történni szokott, amikor van egy incidens két pilóta között.”

„Ugyanazt az ívet követtem az összes megelőző körben. Valójában mindkét tükörbe belenéztem, látható is az onboard felvételeken, de a probléma az volt, hogy az eltérő ívek miatt a tükör holtterében vezetett egészen a kanyarig. Versenyzőként mindannyian tudjuk, hogy komoly holttér van az autókban ülve, és olyan ponton haladt, ahol nem láthattam. Pedig belenéztem a tükörbe, mielőtt a szokott ívemet vettem volna, de igen, végül ott volt. De ha nem látom, mert olyan ponton halad, ahol számítania is kellene rá, hogy nem látom, főleg utcai pályán, esős időben. Úgyhogy nehéz.”

„Ha végül büntettek volna azok után, hogy legalább a saját verziómat elmondhatom, az nagy különbséget jelentett volna, jobban elfogadtam volna. De nem tudtam odamenni a stewardokhoz, hogy elmondjam az én álláspontomat és azokat a szempontokat, amiket figyelembe kellene venni… igen, ez kicsit frusztráló volt. Főleg úgy, hogy folyamatosan arról beszélünk, hogy következetességet szeretnénk a döntésekben és a büntetéseket illetően” – mutatott rá Latifi.

A kanadait természetesen arról is kérdezték a sajtótájékoztatón, hogy milyen tervei vannak a jövőt illetően azok után, hogy 2023-ban már nem lesz a Williams versenyzője és aligha lesz maradása a Formula-1-ben: a pilóta egyelőre nem tudott konkrétumokról beszámolni, de elmondása szerint mérlegeli az opcióit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: