DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Hamilton: Plusz 300 ezer megváltoztatta volna a bajnokság kimenetelét

A hétszeres F1-es világbajnok a sport érdekében reméli, hogy nem történt túlköltekezés tavaly a Red Bull részéről. A Mercedes versenyzője azért utalt rá, hogy a rivális rengeteg fejlesztést vetett be.

Továbbra is a költségplafonügy az egyik legforróbb beszédtéma a Formula-1-es paddockban: a múlt héten felröppent értesülések szerint a Red Bull és az Aston Martin túlléphette a szabályokban előírt összeget 2021-ben – igaz, a legfrissebb pletykák alapján csak minimális értékben. Eleinte úgy hírlett, az FIA szerdán adja ki a költségvetésekkel kapcsolatban lefolytatott vizsgálatok után a tanúsítványokat, de közleményben jelezték, hogy a folyamat összetettsége miatt erre csak a Japán Nagydíj utáni hétfőn fog sor kerülni.

Mindenesetre Lewis Hamilton, aki tavaly drámai-vitatott utolsó körös események után maradt le a vb-címről Max Verstappennel szemben, úgy véli, a legapróbb túlköltekezés is befolyásolhatta a bajnoki csatát – egyúttal arra is utalást tett, hogy érzése szerint a Red Bull valóban sok fejlesztést hozott még az évad késői szakaszában is:

hamilton-dppi



„Emlékszem, tavaly Silverstone-ban érkezett az utolsó fejlesztésünk, és szerencsére nagyszerűen működött, tudtunk vele harcolni” – nyilatkozta a Mercedes pilótája a Sky Sports F1-nek. „Aztán láthattuk, hogy a Red Bull minden hétvégén vagy minden másodikon hozott fejlesztéseket. Szerintem legalább négy fejlesztésük volt még ezt követően.”

„Ha csak 300 ezret költöttünk volna egy új padlólemezre vagy egy átalakított szárnyra, az megváltoztatta volna a bajnokság kimenetelét természetesen, hiszen jobb helyzetbe kerültünk volna a versenyen, amin felrakjuk. Szóval a sport érdekében remélem, hogy nem ez a helyzet.”

Hamilton ugyanakkor bízik benne, hogy a tavaly év végén kinevezett új elnök, Mohammed ben Sulayem vezetésével helyes döntést fog hozni a Nemzetközi Automobil Szövetség a vizsgálatok lefolytatása után: „Hiszek benne, hogy Mohammed és az FIA helyesen fog cselekedni, akármit is találnak. Ebben kell hinnünk.”

A hétszeres világbajnok azt is hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos, hogy átlátható legyen a rendszer. „Láthattuk a sport korábbi éveiben, amikor a háttérben zajlottak dolgok. Nem hiszem, hogy ez lenne a követendő módszer. Szerintem a tisztesség nagyon fontos számára, ahogy az F1-nek is az új menedzsmenttel. Úgy gondolom, jó emberek vannak a megfelelő helyeken.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: