DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
F1

Ralf Schumacher: Toto Wolff rossz vesztes

Az FIA-t vonná felelősségre a költséglimit megszegéséről kiszivárgó hírek miatt az egykori F1-es – de nem hagyta szó nélkül a Mercedes-csapatfőnök ügyben tanúsított megnyilvánulásait sem.

A Szingapúri Nagydíjon, különösen a pénteki napon jobban foglalkoztatta a nyilvánosságot a pályán zajló eseményeknél a költségsapka állítólagos megszegése: sajtóhírek szerint az Aston Martin és a Red Bull 2021-ben átlépte a 145 millió dolláros határt, ráadásul utóbbi jelentős mértékben – német források szerint akár 10 millió euróval, ami már az ötszázalékos, enyhén büntetendő tűréshatár felett van.

A rivális csapatok – nem megnevezve a Red Bullt – súlyos csalást emlegettek és ehhez illő büntetésért, akár az idei bajnokságból való kizárásért kiáltottak. A konstruktőri éllovas Red Bull csapatfőnökénél, Christian Hornernél az istállóra zúduló össztűz miatt betelt a pohár: a gyanút többedszerre cáfoló brit „fiktív vádakról” és „rágalmazó kijelentésekről” beszélt, felvetve a kérdést, hogyan kerülhetett ki bizalmas információ – az FIA hivatalosan szerdán zárja le a könyvvizsgálatot és adja ki a tanúsítványt a csapatoknak arról, hogy betartották a költséghatárt. Ennek kapcsán beszélt az egykori F1-es Ralf Schumacher a szövetség felelősségről.



„Az FIA-nak belső vizsgálatot kell lefolytatnia, hiszen ilyen nem fordulhat elő, ez egyszerűen nem szivároghat ki. Ami most történik, az árt a Formula-1-nek, és egyedül az FIA hibáztatható érte. Ebben az ügyben a szervezetet is ki kell vizsgálni, és lehet, hogy meg is szükséges büntetni” – fejtette ki véleményét a német Skynak a hatszoros nagydíjgyőztes.

Az említett rivális csapatvezetők közül Toto Wolff kifejezetten cinikus hangnemet ütött meg, Horner cáfolatára úgy reagált, „talán nem beszél a pénzügyi igazgatójával”, a rágalmazásról szóló interjúra pedig azt mondta, a Red Bull csak zajt akar csapni. Ralf Schumacher nem tartja elfogadhatónak ezt a kommunikációt.

„Függetlenül attól, mi jön ki szerdán, számomra Toto Wolff a nagyhangú kritikájával inkább egy rossz vesztes, aki még mindig nem emésztette meg, hogy elvesztette a világbajnoki címet. Ez sajnálatos. Binotto magyarázata sokkal észszerűbb volt. Természetesen ilyen nem fordulhat elő, ha valóban megtörtént, akkor büntetést kell kiszabni” – utalt Schumacher a Ferrari-csapatfőnökre is, aki diplomatikusabban foglalt állást – habár ő is hangsúlyozta, az FIA-nak erőskezűnek kell lennie.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: