DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Döntés: Büntették Perezt, de maradt a győzelme

Az egyik esetért megrovást, a másikért öt másodperces időbüntetést kapott a biztonsági autós szabályokat megszegő Sergio Perez, aki így megtarthatta a Szingapúri Nagydíjon aratott győzelmét.

Még órákkal a Szingapúri Nagydíj leintése után sem lehetett biztosra venni, hogy Sergio Perez nyerte-e a futamot vagy sem, a felügyelők ugyanis beidézték őt, mivel nem tartotta be a biztonsági autós fázis során előírt maximum tízautónyi távolságot a safety car mögött. Sőt, mint később kiderült, a mexikói nem is egyszer, hanem kétszer követte el ugyanezt a hibát.

A pilóta szűk egy órával a verseny után tett látogatást a stewardoknál, amely után magabiztosan nyilatkozott: a körülményekkel magyarázta a történteket, s úgy fogalmazott, hogy a felügyelők is megértették az indoklását.

perez-gyozelem-rb-szingapur



Nos, ez csak részben volt így, a stewardok ugyanis megbüntették végül Perezt. A dokumentumokból kiderül, hogy valóban két kihágás történt: ezek közül az elsőért megrovásban részesítették a Red Bull versenyzőjét. A felügyelők az indoklás alapján figyelembe vették a Perez által is említett vizes körülményeket.

A második alkalommal, a 36. körben a versenyigazgató külön figyelmeztette is Perezt, amit a csapat továbbított a pilóta felé. Mivel ennek ellenére néhány kanyarral később ismét több mint tízautónyi különbséggel lemaradt a biztonsági autó mögött és mivel ez már a második szabálytalansága volt, ezért öt másodperces büntetéssel sújtották a pilótát.

Ez azonban nem változtat a végeredményen: Perez a célban hét és fél másodperces előnnyel rendelkezett Charles Leclerc-hez képest, ez pedig azt jelenti, hogy az öt másodperces időbüntetéssel együtt is megtarthatja a szingapúri győzelmet.

A mexikóinak egyébként két büntetőpontot is kiosztottak a felügyelők – viszont ezek az első ilyenjei voltak az elmúlt 12 hónapos időszakban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: