DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Még három csapat és egy brazil kell az F1-nek Fittipaldi szerint

A nézők és a feltörekvő tehetségek is nyernének azzal, ha hattal több autóból állna a Formula-1-es rajtrács – mondja a kétszeres világbajnok, aki szerint amerikai csapatra is nagy szükség van. Elmondta azt is: egész Brazília arra számít, hogy rövidesen újra lesz az országnak versenyzője a világbajnokságon.

Tíz évvel ezelőtt a Formula-1 mezőnye még 12 csapatból állt, a sportág vezetősége azonban jelenleg kitart amellett, hogy az aktuális tíz gárda elég: az új érdeklődőket sem fogadják tárt karokkal, hogy a társaság exkluzív maradjon, gondoljunk a hiába próbálkozó Andrettire. Pedig elférne még a rajtrácson négy-hat plusz autó, véli a kétszeres világbajnok Emerson Fittipaldi.

„Véleményem szerint több Formula-1-es csapatra, több elérhető ülésre lenne szükség. Még lehetne két-három csapat, hat autó. Ezzel a fiatal versenyzők F1-be jutására is több lehetőség nyílna. Több ülésre lenne szükség az F1-ben, ez hiányzik belőle. A 70-es évek közepén voltak olyan nagydíjak, amikor közel 30 autó volt a pályán. Több autóra lenne szükség, jobb lenne a szponzorok, a versenyzés, a rajongók, a tévé és az F1-be vágyó fiatal tehetségek számára is. Ez lehetőséget adna nekik” – fejtette ki álláspontját a Vegas Insidernek Fittipaldi.



A brazil szerint – aki pályafutása jelentős részében az Egyesült Államokban versenyzett, a Formula-1 után a CART-ban is szerzett bajnoki címet – az új csapatok között egy amerikai istállóra is feltétlenül szükség lenne: „Ez a véleményem, igen. Júliusban a Formula-E-n beszéltem Michael Andrettivel, aki nagyon motivált, hogy teljes amerikai csapatot indítson. Egy ilyen csapat az F1 számára is nagyszerű lenne. Nem csupán egy plusz csapat, hanem egy amerikai csapat. Az amerikai rajongók számára is nagyszerű lenne, ha amerikai versenyző és amerikai csapat is szerepelne, több érdeklődést és nagyobb követőtábort generálna.”

Brazília első világbajnoka számára fájó pont, hogy honfitársa Felipe Massa 2017 végi visszavonulása után nem szerepel állandó résztvevőként – beugróként éppen Fittipaldi unokája, Pietro állt utoljára rajthoz nagydíjon 2020-ban. Felipe Drugovich a Formula-2 bajnokaként sem kapott helyet a mezőnyben, igaz, az Aston Martin nemrég leigazolt tartalékpilótájaként célja, hogy később helyet harcoljon ki a mezőnyben.

„Fontos, hogy brazil versenyző nyerte meg az F2-es bajnokságot. Felipében nagy versenyzői potenciál rejlik, az Aston Martinnál tartalékversenyzőként pedig kiváló lehetősége van. Remélem, jól fog teljesíteni. Brazíliának szüksége van F1-es versenyzőkre, akik bajnoki címért küzdenek. Az országnak gazdag a története F1-es versenyzőket illetően, és ő lehet a következő. Az unokám, Enzo szintén jól szerepel az F2-ben a Charouz csapattal, ő a második a sorban. Azt hiszem, a közeljövőben lesznek brazilok az F1-ben, az egész ország erre számít” – beszélt Fittipaldi a brazil versenyzőkről. Hazája valóban a Formula-1 történetének legsikeresebbje: Brazília a harmadik az összes megszerzett világbajnoki cím és futamgyőzelem rangsorában egyaránt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: