DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Teljesen különböző a Haas-pilóták mentalitása

A csapat vezető versenymérnöke, Ayao Komatsu beszélt a közelmúltban a versenyzők hozzáállásáról. Szerinte Schumacher túlzottan a csapattársára koncentrál, míg Magnussen sokat fejlődött a kihagyott éve alatt.

A Haas pilótapárosa teljesen eltérő helyzetben van az amerikai istállónál. Míg Mick Schumacher a második évét tölti a Formula-1-ben és a lehető legtöbb tapasztalat gyűjtése mellett ülése megtartásáért küzd, addig Kevin Magnussen már rutinos pilótaként, nyugodtan vesz részt a versenyhétvégéken, ráadásul úgy, hogy egyszer már távoznia kellett a Haastól.

A szakember, aki a német Motorsport-Totalnak adott interjút, úgy gondolja, hogy a német versenyző túlzottan csapattársával van elfoglalva: „Néha Mick túl sokat fókuszál a csapattársára.” Komatsu szerint azonban nincs szó rivalizálásról, ugyanis Magnussen sokkal többet oszt meg Schumacherrel, mint azt Grosjean esetében tette közös éveikben.



Azonban a japán megérti, hogy milyen ennyi idősen a királykategóriában versenyezni. „A fiatal pilóták mindig a csapattársukat akarják elsőként legyőzni. Persze, Kevin is le akarja győzni Micket, de nem ez az elsődleges célja. Ő ezen felül áll” – mondta Komatsu, aki úgy látja, hogy az istálló dán pilótája pont ugyanolyan lett volna 5 évvel ezelőtt, mint Schumacher most. Viszont mostanra sokat fejlődött, különösen a kihagyott éve alatt.

„Kevin hozzállása és mentális állapota teljesen más, mint két évvel ezelőtt volt. Sokkal érettebben tért vissza a kihagyott éve után. Egy élmény vele dolgozni” – jegyezte meg a japán, aki kiemelte, hogy Magnussen szeme előtt mindig a csapat érdeke lebeg. Kiegészítésül Komatsu úgy véli, hogy a dán tapasztalata és magatartása sokat segíthet Schumacher számára is.

„Nagyon jó Micknek, hogy van egy bevált csapattársa, mint Kevin. Előtte nem tudtuk, hogy mennyire jó. Aztán jött Kevin és ez adott nekünk egy referenciát” – mondta a japán mérnök, aki szerint a fiatal német hasznára vált volna, ha Magnussen tavaly is a csapatnál versenyez. Ennek ellenére nem félti Schumachert: „Folyamatosan tanul. Ő nem lassú, de legfőképpen folyamatosan tanul. Ha megfelelő célra koncentrál és erős marad mentálisan, akkor jó utat fog bejárni. És tanulni fog a csapattársaitól, hiszen a tanulásban nagyszerű” – zárta gondolatait Komatsu.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: