DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Vettel: Idén a legnehezebb felzárkózni

Az Aston Martin négyszeres világbajnoka szerint sosem volt könnyű az F1-ben a mezőny végéről annak elejére ugrani, de a költségplafon még inkább megnehezítette a rosszul kezdő csapatok életét.

Gyenge formában kezdte a 2022-es szezont az Aston Martin, amely ugyan több komolyabb fejlesztéssel is előrukkolt már – elég csak a barcelonai Red Bull-klónra vagy a Hungaroringen debütált trükkös hátsó szárnyra gondolni –, továbbra is csak a kilencedik helyen szerénykedik a konstruktőri világbajnoki tabellán.

Az istállót erősítő Sebastian Vettel szerint nem meglepetés, hogy nem tudtak nagyot előreugrani az erőrangsorban, a Formula-1-ben ez sosem volt jellemző, viszont még inkább megnehezíti a felzárkózást a költséglimit bevezetése, hiszen így nem lehet mértéktelenül fejleszteni:

vettel-aston-monza-2022



„Ez ugyanaz a régi játék, semmi sem változott. Ez így működik, amióta csak emlékszem rá. Sosem láttam olyat, hogy egy csapat, amely utolsóként kezdett meg egy szezont, hirtelen a mezőny elején találja magát az idény végére, nem tudsz így felzárkózni. Valószínűleg ráadásul ez a legnehezebb év felzárkózás szempontjából, mert nem költhetsz el bármennyi pénzt” – mutatott rá Vettel, akit a RacingNews365.com szaklap idéz.

A négyszeres világbajnok pilóta csapatfőnöke, Mike Krack arra is rámutatott, hogy az alakulatuknak azt is bele kell kalkulálniuk a költségvetésükbe, hogy egy-egy baleset eredményezhet nem várt kiadásokat, amelyekkel együtt kell beleférniük a limitbe:

„Nem tervezhetsz és számíthatsz ki mindent az utolsó pennyig, mindig kell hagynod némi puffert az esetleges baleseti károkra. Roppant szerencsések vagyunk, hogy eddig nem sokban volt részünk, de most jön Szingapúr és Suzuka, ahol potenciálisan igen drága lenne egy autótörés. Úgyhogy rendben vagyunk, de azért nem kényelmes a helyzet” – fogalmazott Krack.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: