DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Máshogy látja a fújolást Verstappen, Leclerc és Binotto

A Red Bull-os megérti, hogy a közönség nem az ő győzelmét akarta látni, a ferraris a zéró toleranciában hisz, a csapatfőnök szerint pedig a hurrogás igazából az FIA-nak szólt Monzában.

A 2022-es szezonra eddig – ellentétben az előző évvel – nem volt jellemző versenyzők kifújulása, az Olasz Nagydíj vasárnapján azonban több alkalommal is kinyilvánította nemtetszését a közönség: egyszer a befutónál, amely biztonsági autós periódussal ért véget Max Verstappennel az első helyen, másodszor a futamgyőztes interjújánál. Verstappen nem akadt fent a barátságtalan reakción: érthetőnek tartja a közönség csalódottságát, miután nem kedvencük nyert.

„Az ilyen megtörténik, mindenki emlegeti nekem a fújulást, de végső soron én azért vagyok itt, hogy megnyerjem a futamot, és pont ezt csináltam” – mondta a Formula.hu részvételével zajló FIA-sajtótájékoztatón Verstappen. „Természetesen egyes emberek ezt nem értékelik, mivel egy másik csapat szenvedélyes rajongói. Van ilyen. A napomat nem fogja elrontani, élvezem a pillanatot.”



A futam második helyezettje, Charles Leclerc kevésbé toleránsabb hangot ütött meg, annak ellenére, hogy ezzel saját csapata, a Ferrari támogatóit feddte meg: „Szerintem senki sem szereti a fújulást, nem szabadna megtörténnie. Ennyi” – fogalmazta meg álláspontját szintén a sajtótájékoztatón Leclerc. A füstbombákról is beszélt, melyek Hollandia után Olaszországban is beszédtémát szolgáltattak. Monzában ugyancsak arra kérték a nézőket, ne használják őket, de a figyelmeztetés nem bizonyult elrettentőnek.

„Személy szerint azt gondolom, rendben van a használatuk, mondjuk a felvezető körön vagy a rajtrácsra vezető körökön. De a futam során kicsit zavaró lehet számunkra. De ez van, a kockás zászló után láttam párat, de engem nem zavartak túlzottan” – mondta a monacói. Verstappent az időmérő Q1-es szakaszában tévesztett meg egy vörös füstbomba, amelyet piros zászlós fényjelzésnek nézett, ezért elvette a gázt gyorskörén.

Vele ellentétben a Ferrari csapatfőnöke nem megrendszabályozni akarja az olasz közönséget, inkább magyarázni próbálja a rajongók viselkedését. Állítja, a fújolás igazából nem is Verstappennek szólt.

„Egy versenyzőt fújolni sosem szép dolog, főleg, ha olyasvalakiről van szó, mint Max, aki a leggyorsabb volt ma a pályán és megérdemelte a győzelmet” – nyilatkozta a Ferrari sajtótájékoztatóján Binotto. „De úgy vélem, a tifosink fújolása most inkább az FIA-nak szólt, azzal, hogy lehurrogták az elsőként célba érkezőt, valójában az FIA-t hurrogták le. Szerintem az történt, hogy az emberek úgy gondolták, a biztonsági autós fázis korábban véget érhetett volna, és maradhatott volna még pár kör a műsor kedvéért, a pályán vívott csatáknak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: