DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Így állt össze a felkavart monzai rajtrács

Szombat este sokáig kérdéses volt többek között Max Verstappen rajthelye, mígnem az FIA végül kiadta az előzetes rajtsorrendet – elmagyarázzuk, hogyan is zajlott a büntetések kiosztása az Olasz Nagydíjon.

Nem is annyira kis zűrzavarhoz vezetett az F1-es Olasz Nagydíj szombatján, hogy összesen kilenc versenyző kapott motorcserés büntetést, ráadásul nem is egyforma mértékben. Míg Max Verstappen határozottan állította, hogy ő a hetedik lesz a rajtrácson, több versenyző sem tudta, honnan fog indulni vasárnap: Pierre Gasly például Twitter-posztban érdeklődött afelől, tudja-e valaki, hányadik rajtkocka lesz az övé. Végül az FIA szombat késő este publikálta az előzetes rajtfelállást (amely a futamig még változhat esetleges további komponenscserék okán), amelyben Verstappen valóban a hetedik pozíciót kapta meg.

Az alábbi, elsőként a Redditen megjelent videó jól szemlélteti, hogyan is osztják ki jelenleg a szankciókat az F1-ben, ellentétben a korábbi gyakorlattal, amikor az is számított, milyen sorrendben rótták ki azokat. Az fix volt, hogy a mezőny végére sorolt Carlos Sainz, Lewis Hamilton, Yuki Tsunoda trióé lesz az utolsó három hely az időmérőn elért sorrendjükben. A többi büntetettnek hozzáadták a kvalifikációs eredményéhez a hátrasorolás mértékét – Verstappen esetében például az öt helyet –, és abban a pozícióban „rögzítették” őket.

Ezután pedig „összehúzták” a mezőnyt, hogy feltöltsék az üresen maradt helyeket: így csúszott előre George Russell és a két McLaren is. Verstappen beilleszkedett a hetedik helyre, míg a többi büntetett csak azért nem tölti le teljes egészében a hátrasorolása mértékét, mivel a húszfős rajtrácson egészen egyszerűen nincs annyi hely. Ezzel nyert végül a büntetéséhez képest pozíciót például Sergio Perez vagy Esteban Ocon, míg a rajtrács végére soroltak miatt az a furcsa helyzet is előállt, hogy hiába végeztek az utolsó helyeken a Haasok és kaptak még büntetést is, mégis előrébbről indulhatnak, mint ahol az időmérőn végeztek. Mindezt azonban még egyszerűbb megérteni az alábbi videóból:

 

Jelen sorok írásakor tehát az alábbi táblázat szerint áll össze az F1-es Olasz Nagydíj rajtsorrendje, azaz a pole-pozíciós Charles Leclerc mellől Russell startolhat majd, míg a második sorba a McLarenek, a harmadikba pedig Gasly és Fernando Alonso állhat fel. Érdemes még kiemelni, hogy a beugró Nyck de Vries a nyolcadik pozícióból kezdheti meg első Formula-1-es versenyét.

Az Olasz Nagydíj rajtfelállása:

1. Charles Leclerc    
  Ferrari    
    2. George Russell
      Mercedes
3. Lando Norris    
  McLaren    
    4. Daniel Ricciardo
      McLaren
5. Pierre Gasly    
  AlphaTauri    
    6. Fernando Alonso
      Alpine
7. Max Verstappen    
  Red Bull    
    8. Nyck de Vries
      Williams
9. Guanyu Zhou    
  Alfa Romeo    
    10. Nicholas Latifi
      Williams
11. Sebastian Vettel    
  Aston Martin    
    12. Lance Stroll
      Aston Martin
13. Sergio Perez    
  Red Bull    
    14. Esteban Ocon
      Alpine
15. Valtteri Bottas    
  Alfa Romeo    
    16. Kevin Magnussen
      Haas
17. Mick Schumacher    
  Haas    
    18. Carlos Sainz
      Ferrari
19. Lewis Hamilton    
  Mercedes    
    20. Yuki Tsunoda
      AlphaTauri
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: