DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Piastri: Dühítő volt az Alpine magatartása

A McLarennek „ítélt” pilóta is előadta álláspontját az Alpine-tól való viharos távozásról. Szerinte a vezetőség pontosan tudta, el fogja hagyni a csapatot, zavarja, hogy nem tudott normális körülmények közt elköszönni társaitól. Úgy érezte, a franciáknál bizonytalan a jövője, ezért is váltott.

Az FIA szerződéseket vizsgáló bizottsága, a CRB döntése folytán pont került a 2022-es szezon legnagyobb pilótapiaci botrányának végére: a testület megállapította, hogy Oscar Piastrit a McLarenhez köti érvényes szerződés, az Alpine-hoz nem – a wokingi istálló azonnal be is jelentette, az ausztrál tehetség lesz egyik 2023-as versenyzője.

A felhajtás a Magyar Nagydíjat követően kezdődött, mikor az Alpine közölte a nyilvánossággal, előlépteti tartalékpilótáját. Csakhogy Piastri a közösségi médiában posztolva kijelentette, a csapat engedélye nélkül adta ki a sajtóközleményt, és leszögezte, nem lesz az Alpine versenyzője 2023-ban. (Mint utólag tudjuk, a versenyző ekkor már közel egy hónapja aláírt a McLarennél.) A történtek az első értelmezés szerint Piastrira vetettek rossz fény, aki még F1-es szabadedzésen sem vett részt, mégis titokban hátat fordított az őt kinevelő Alpine-nak – Otmar Szafnauer arról beszélt, jellembeli problémák vannak a fiatal ausztrállal. Most Piastri is előadta saját nézőpontját egy interjúban, rámutatva az Alpine manőverezésére.

„A döntésem jóval előtte történt (hogy Alonso távozott az Alpine-tól), így talán még zavarba ejtőbb és dühítőbb volt az Alpine bejelentése, hogy közöltük a csapattal, nem fogom folytatni. Bosszantó volt, mivel egy hamis bejelentést tettek, és megakadályozták, hogy normálisan elköszönhessek az emberektől Enstone-ban. Kicsit több, mint két és fél éve vagyok a csapatnál, felzaklatott, hogy a többiek így tudják meg a távozásom. Azóta sem volt lehetőségem elbúcsúzni tőlük, pedig meg szeretném mutatni, hálás vagyok a férfiaknak és nőknek Enstone-ban” – mondta a Formula1.com-nak Piastri.



Szafnauer állította, hogy Piastrival egy szimulátoros műszak közben közölték, 2023-ban előléptetik, a versenyző pedig mosolygott és megköszönte. Az ausztrál így emlékezik vissza erre:

„Bizarr és tényleg bosszantó epizód volt. Nyilvánosan, olyan csapattagok előtt történt, akik nem tudtak a helyzetről, én pedig nem akartam jelentet rendezni előttük. Amikor kettesben maradtunk, mondtam Otmarnak, mi a mi álláspontunk, amelyet már többször közöltem vele. Nagyon meglepő volt, hogy megtették azt a bejelentést” – hangsúlyozta Piastri, hogy ő és menedzsmentje többször szóltak az Alpine-nak arról, hogy távozni fog, a csapat mégis bejelentette a leigazolását.

„Ez volt a karrierem és valószínűleg egész életem legnagyobb pillanata mostanáig. Miután valamit hamisan bejelentettek, én és a menedzsmentem úgy éreztük, korrigálni kell. Lehetséges jogi következményei is voltak, ha nem cáfoljuk a bejelentést. Nem akartunk vele semmire sem célozni, leszámítva a tényeket. Az utolsó mondat elég erős volt, de ahogy a CRB döntése is mutatja, csupán egy tényt állított” – beszélt Piastri az ominózus Twitter-posztról.

Az Alpine-tól való távozás kapcsán elmondta, érvényes 2023-as szerződés híján jogában állt csapatot váltani. A nevelőgárdánál nem érezte úgy, hogy jövője szempontjából a legjobb helyen lenne.

„A CRB döntése megerősítette, hogy nem volt szerződésem a 2023-as szezonra, így szabadon választhattam meg a sorsom, én pedig úgy éreztem, a McLaren egy nagyszerű lehetőség. Egyenesek voltak velem és lelkesek, hogy megszerezzenek. Hogy teljesen őszinte legyek, az Alpine-nál hiányzott az egyértelmű álláspont a jövőmről. A csapat nyilvánosan arról beszélt, hogy Fernandóval folytatnák legalább egy-két évig.”

„De egy kihagyott év után nagyon reménykedtem az Alpine ülésében. Fernandóhoz hasonlóan kissé furcsa érzésem volt az egyeztetések során, nem éreztem úgy, hogy ez lenne a helyes döntés. Végül a bizalom is megtört, és úgy éreztem, a McLarentől nagyon vonzó ajánlatot kaptam, pozitív a párbeszéd velük, ezért minden ok megvolt rá, hogy úgy érezzem, ez a csapat a legjobb a jövőm szempontjából” – magyarázta Piastri.

Az ausztrál versenyző McLaren-szerződése 2023 januárjának első napján lép életbe, hiszen december 31-ig hivatalosan még az Alpine kötelékébe tartozik tartalékversenyzőként. Ugyanakkor lehetséges – erről Szafnauer beszélt a csapatfőnökök szombati sajtótájékoztatóján –, hogy az Alpine a tartalékos státuszból is kiteszi a szezon vége előtt, mivel kapcsolatuk teljesen megromlott.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: