DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Helyretette a McLaren-vezér az Alpine-főnököt

Oscar Piastri átigazolási sagája már a csapatvezetőket is érinti: Otmar Szafnauer az ausztrál becsületességét kérdőjelezte meg, mire Zak Brown felidézte a korábbi Racing Point-főnök emlékezetes botrányát.

Habár szinte eldöntött tényként kezelt, hogy Oscar Piastri a McLaren versenyzője lesz 2023-ban – különösen, mióta a nyári szünet végén Daniel Ricciardo közölte, szerződése ellenére távozik a csapattól –, az ügybe még az FIA szerződéseket vizsgáló bizottságának is lesz beleszólása. Az Alpine ugyanis a CRB rövidítéssel emlegetett testülethez fordult, hozzon döntést, melyik csapat formálhat jogot Piastri szolgálataira. A franciák csapatfőnöke, Otmar Szafnauer pár napja a következőket mondta erről, a 21 éves pilóta jelleme kapcsán felvetve kérdéseket:

„Ígéretes fiatal versenyző, aki eddig még nem szerepelt a Formula-1-ben. Oscarnak azt kívánnám, bárcsak kicsit több becsület lenne benne. Aláírt egy papírt novemberben, mi pedig részünkről mindent megtettünk, hogy felkészítsük az F1-re. Ő azt vállalta, hogy vagy a mi ülésünket foglalja el, vagy azét a csapatét, amelyet kijelöljünk számára, a következő három évben. Azt szeretném, Oscar bárcsak emlékezne, mit írt alá októberben, és mire vállalkozott” – fogalmazott Szafnauer.



Fontos kiemelni, hogy a McLaren részéről semmit nem ismertek el Piastri szerződtetésével kapcsolatban: hivatalosan jelenleg csak azt tudni, az Alpine-nak és egy másik csapatnak van jelenése a CRB előtt. Az viszont sokatmondó, hogyan reagált Zak Brown a leendő (?) versenyzőjét érintő nyilatkozatra: nem akart állást foglalni, de Szafnauer hitelességét minősítette.

„Én nem tudok semmit az ő kapcsolatuk részleteiről, ezért nem lenne korrekt egyik oldalra sem állnom, mert egyszerűen nincs belelátásom” – mondta a Sky Sportsnak. „De elnézve az utóbbi időszakot, hogy milyen körülmények közt távozott Fernando, meglepve Otmart, valamint hogy nem olyan rég 400 ezer euró pénzbüntetést kapott és 15 pontot vontak le a csapatától, nem vagyok benne, hogy ő a leghitelesebb személy, akinek morális vádakat kellene megfogalmaznia.”

Brown ezzel 2020-ra célzott, amikor Szafnauer a Racing Point csapatfőnöke volt: az istállót azért büntették, mert kiderült, a „rózsaszín Mercedes” fékcsatornáit szabálytalanul másolták le az előző évi konstruktőri világbajnokról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: