DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonso megbánta a Hamilton-kritikát, de…

Az Alpine versenyzője Zandvoortban tisztázta, hogy természetesen nem tartja idiótának a Spában az első körben vele ütköző britet. A spanyol szerint nem kellene adásba kerülniük a rádiózásoknak.

Kisebb vihart kavart Fernando Alonso és Lewis Hamilton Belga Nagydíjon történt első körös ütközése, pontosabban az a rádióüzenet, amelyet az incidens után a spanyol eresztett el: az Alpine pilótája „idiótának” nevezte a hétszeres világbajnokot, aki szerinte csak a pole-ból indulva és az élen haladva tud vezetni. Hamilton a kiesése után magára vállalta a felelősséget a balesetért, de azt is megjegyezte, hogy bár beszélni akart a történtekről Alonsóval, miután meghallotta, mit mondott róla egykori csapattársa, inkább letett erről.

A rádióüzenet aztán most, a Holland Nagydíj csütörtöki médianapján is előkerült, Alonso pedig tisztázta, hogy nem gondolta komolyan azt, amit az incidens utáni pillanatokban mondott – egyúttal ismét elhintette, hogy szerinte rendre nagyobb figyelmet, ha egy brit pilótát kritizálnak:

alonso-hamilton-spa-crash-atp



„Igen, felfújták a megjegyzésemet” – idézi a kétszeres F1-es világbajnokot a The Race. „Először is: Lewisról van szó, korunk legendájáról és bajnokáról, és sajnálom, hogy ezt újra el kell mondanom, de ha egy brit versenyzőről van szó, mindig nagy felhajtást kapnak az ilyenek. Sok dolgot mondtak Checóról, Carlosról, rólam, de ha egy latin versenyzőről van szó, akkor minden viccesebb. Ha másokról, akkor egy kicsit komolyabban veszik a dolgokat.”

„Mindenesetre bocsánatot kértem, nem gondolom úgy, amit akkor mondtam. Nem hiszem, hogy sok mindent lehet hibáztatni a történtekért, visszanézve a felvételeket. Első körös balesetről van szó, mindnyájan nagyon közel vagyunk egymáshoz. A pillanat hevében és az adrenalin hatására mondtam akkor azt, amit nem kellett volna, miután végre a legjobb háromban csatázhattunk. Ugyanakkor ahogy azt a futam is elmondtam, szerintem versenybaleset volt.”

„Amikor valamit mondunk a rádióban, akkor a mérnökünkkel beszélünk” – magyarázta Alonso. „Felkészülünk a stratégiára, és végre az első háromból startolhattunk, Checót pedig megelőztük az első kanyarban. Második helyen haladsz, és ha történik valami, akkor mondasz ezt-azt a társadnak, kollégádnak, mérnöködnek a pillanat hevében. Tudnunk kellene persze, hogy adásba kerülhet, de például a futballban sem közvetítik, ha egy keményebb ütközés után mondasz valamit a védődnek vagy a csapattársadnak. Mi a verseny előtt és után kommunikálunk a médiával, és akkor el is mondtam, mit gondolok. Amit a rádióban mondtam, azt nem úgy gondolom.”

Alonso elmondta: személyesen még nem kért bocsánatot Hamiltontól, de azt tervezi, hogy még ma sort kerít erre. Arra a kérdésre is válaszolt, hogy szerinte adásba kell-e kerülniük a versenyző és csapata közötti rádiós kommunikációnak: „Nem hiszem. Ez az egyetlen sport, ahol ilyen van. Vannak privát pillanatok a csapattal, amikor mindenre felkészülünk. Tudom, hogy ez is a show része, és minden, ami adásba kerül, kicsit meg van fűszerezve: sosem rakják a közvetítésbe, ha az hangzik el, milyen módba váltsunk, mert az nem érdekes, pedig minden körben ilyenekről beszélünk” – vélekedett a 41 éves pilóta, aki hozzátette: a jövőben inkább igyekszik csendben maradni, nehogy ismét táptalajt adjon a hasonló ügyeknek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: