DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vállalja a felelősséget Hamilton – ezért nem büntették a stewardok

Hibát követett el az első körben, nem hagyott helyet Alonsónak, és meg is fizetett érte – nyilatkozta Lewis Hamilton Spában. Meg akarta beszélni a spanyollal, amíg nem tudta meg, miket mondott róla ellenfele a rádióban.

Két világbajnok ütközött a Belga Nagydíj első körében: Fernando Alonso és Lewis Hamilton versenye is jól indult, a negyedikként startoló Mercedes-pilóta a második pozícióért előzte volna a spanyolt a Le Combes-ban, de nem hagyott elég helyet a belső íven levő Alpine-nak, a két autó pedig összeért. A pár pillanat erejéig levegőbe emelkedő Hamilton járt rosszabbul, a Mercedes megsérült a földet éréskor, ezért az első kört sem tudta befejezni.

„Egyértelműen az én hibám volt, de ez benne van az autóversenyzésben. Mindent beleadva megpróbáltam előzni kívülről az 5-ös kanyarban, de nem hagytam elég helyet és én fizettem meg érte. Nem volt benne szándékosság, egyszerűen így történt” – nyilatkozta a vegyes zónában Hamilton. Jól jellemezte csalódottságát, mikor a baleset után gyalog baktatva indult vissza a paddockba. Idén először estt ki – Spáig ő volt az egyetlen a mezőnyből, aki minden futamon célba ért.



„Tudtam, hogy sérült az autó, hiszen majdnem eltört a hátam, ahogy földet értem, nagy ütés volt. Örülök, hogy egészben vagyok, ehhez képest jó formában, de biztos sajogni fog holnap. Rögtön hallottam, hogy valami tönkrement hátul, a sebességváltónál, és a csapat is mondta, hogy meg kell állnom. Az első pillanatokban az ember bízik benne, hogy folytatni tudja, de nem így történt. Sajnálom a csapatot, mert sok pont veszett el emiatt. Én mindent beleadtam ezen a hétvégén. De előre menetelünk és a jövő héten próbálom a legjobb munkát végezni” – folytatta a brit.

Hamiltont szembesítették Alonso feldúlt rádióüzenetével: az ütközés után a spanyol monológot mondott arról, hogy az „idióta” brit csak az első helyen tud versenyezni. „Erre nincs igazán válaszom. Tudom, milyen érzés a pillanat hevében, de jó tudni, mit gondol rólam. Ahogy mondtam, ez nem volt szándékos és vállalom a felelősséget, ahogy a felnőttek szokták” – reflektált Hamilton. Arra a kérdésre, beszélnek-e Alonsóval a balesetről, így válaszolt: „Szerettem volna, amíg nem hallottam, mit mondott.”

Bár a hétszeres világbajnok magára vállalta a balesetet, a stewardok mégsem osztottak ki büntetést, versenybalesetnek minősítették az incidenst: „Hamilton első kerekei Alonsóéi előtt voltak a kanyar bejáratánál. Alonso az ívről befelé mozdult autójával, mindkét jobb oldali kerék teljesen a rázókövön volt, még valamennyire azon belül is. Nem volt olyan pont, mikor Alonso láthatóan elvesztette volna az irányítást vagy alulkormányzottság lépett volna fel. Hamilton befordult a kanyarcsúcspont felé tartva, mikor Alonso még mindig mellette volt, és megtörtént az ütközés. A stewardok álláspontja, hogy ez egy első körös incidens volt, sok irányváltással más autókhoz képest az első kanyarokban, ezért nincs szükség további intézkedésre” – olvasható a felügyelők hivatalos dokumentumában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: