DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Verstappen a leggyorsabb, de Sainzé a pole

A sokak által várt forgatókönyv valósult meg a Belga Nagydíj időmérő edzésén: hiába érte el Verstappen a legjobb köridőt, büntetése miatt Sainz indulhat majd a pole-pozícióból, Perez és Alonso elől.

A már-már szokásosnak mondható borús időjárás fogadta a mezőnyt Spában a kvalifikáción, amely végül a pálya javítása miatt 25 perces csúszással vehette kezdetét. A 20 fokos aszfalton kulcsfontosságú kérdés volt, hogy a versenyzők hogyan tudják a megfelelő hőmérsékletre melegíteni a Pirelliket, a szabadedzéseken ugyanis többen is küszködtek ezen a téren. A kvalifikáció előtt már ismert volt, hogy nem kevesebb, mint hét versenyző is a mezőny végére sorol majd vissza a vasárnapi rajtrácson, különböző motorelemek és alkatrészek cseréje miatt. Közéjük tartozott a világbajnoki cím két legnagyobb esélyese, Max Verstappen és Charles Leclerc, melletük pedig Esteban Ocon, Lando Norris, Valtteri Bottas, Guanyu Zhou, valamint Mick Schumacher várhatta ezzel a tudattal az időmérő edzést, mely számukra elsősorban az egymás elleni versenyről szólt.

Elsőként a „nagy hetes” egyik tagja, Schumacher futott mért kört, 1:47.929-es köre azonban közel három másodperccel maradt el Sergio Perez harmadik edzésen futott idejétől. A mexikói nem sokkal később az élre is állt egy 1:45.377-es körrel, Max Verstappen azonban ismét jelezte, hogy rajtbüntetése ellenére ezen a hétvégén is ő az úr a háznál, 1.44.581-gyel a hétvége addigi legjobb köridejét megfutva. Az első körök befejeztével Lance Stroll, Nicholas Latifi, Schumacher, Zhou és Bottas álltak a kieső helyeken. Az utolsó percek hatalmas tűzijátékot hoztak, hiszen mindenki javítani tudott addigi idején, kivéve Yuki Tsunodát, aki az utolsó sikánban csúnyán elfékezte magát, ezzel pedig búcsúzni kényszerült az időmérőről. A Q1-ben végül Sebastian Vettel, Latifi, Kevin Magnussen, Tsunoda, valamint Bottas esett ki. A legnagyobb meglepetést Alex Albon szolgáltatta, a thai versenyző ugyanis a hatodik helyre repítette a Williamst.



A második szakasz red bullos házicsatává alakult, hiszen a harmadik helyezett Sainz is közel hét tizedmásodperces lemaradásban követte a Verstappen–Perez párost. Ekkor Albon, Zhou, Stroll, Schumacher, valamint Daniel Ricciardo állt kieső helyen. Az utolsó próbálkozások alkalmával Leclerc nagyot villantott, és megelőzte a Red Bull párosát, melyet azonban némileg beárnyékolt, hogy Verstappenék már nem próbálkoztak második gyorskörrel. A Q2 kiesői: Ricciardo, Pierre Gasly, Zhou, Stroll, Schumacher. Albon tovább szárnyalt, hiszen a 10. helyen továbbjutott, amivel biztosította csapata számára a harmadik rajtsort, a hét büntetett versenyző közül ugyanis négyen is bejutottak az edzés utolsó szakaszába.

A Q3-ban Verstappen ismét hamar egyértelművé tette, hogy mennyire jól mozog a pályán, 1:43.665-ös idejével ugyanis Perezre is majd 8 tizedet vert a kirobbanó formában lévő holland. Kettejük közé azonban beférkőzött Sainz, így teoretikusan ekkor Sainz–Perez–Russell volt a top 3 sorrendje. Verstappen és Norris ezt követően már a bokszban maradtak, Ocont és Leclerc-t viszont kiküldték Alonso és Sainz segítésére. A Ferrari spanyolja azonban hibázott, ezzel nem tudott javítani, azonban így is Perez előtt tudott maradni. Verstappen maradt az élen a végső rajtsorrend azonban Sainz–Perez–Alonso lesz, ami a top 3-mat illeti. A büntetett pilóták közül ezzel a holland szerezte meg a legelőkelőbb pozíciót, a címvédő így a 15. helyről rajtolhat majd a holnapi futamon, mellőle Leclerc várhatja a piros lámpák kialvását.

A 44 körös Belga Nagydíj holnap 15 órakor rajtol.

A kvalifikáció végeredménye:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: