DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Sajtó: Kyalami késik, Spa egyelőre megmenekült

A RacingNews365.com értesülései szerint 2023-ban még nem tér vissza az F1-es naptárba a Dél-afrikai Nagydíj, ez pedig azt is jelenti, hogy jövőre még biztosan rendeznek futamot Belgiumban.

Egy ideje már tudni lehet, hogy veszélyben forgott a Formula-1-es Belga Nagydíj jövője: mindenekelőtt attól függött, hogy a 2023-as versenynaptárban is helyet kap-e a versenyzők és a rajongók körében is közkedvelt Spa-Francorchamps, hogy összejön-e idejében a Dél-afrikai GP visszahozatalával kapcsolatos projekt.

Nos, a RacingNews365.com úgy értesült, hogy a héten befuccsoltak a tárgyalások Kyalami 2023-as szerepeltetésével kapcsolatban. A lap úgy tudja, egyfelől a kézzelfogható kormányzati támogatás hiánya miatt napolják el a projektet, másfelől amiatt, mert túl szűkös lett volna a határidő a jövő áprilisi céldátumig ahhoz, hogy elvégezzék a Grade 1-es minősítéshez szükséges, egyébként nagyjából 15 millió dollárba kerülő átalakításokat.

kyalami-circuit-1



Mindezek miatt az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media inkább a 2024-es rendezést célozza meg mostantól, s a hírek szerint várhatóan új promótert is kap a Dél-afrikai Nagydíj.

Kyalami visszatérésének csúszása viszont jó hír Spa szempontjából, így ugyanis a Belga Nagydíj is helyet kaphat a 2023-as versenynaptárban. A RacingNews365.com szerint akár már a mostani hétvégén is bejelentést tehetnek erről – alig néhány nappal azután, hogy Stefano Domenicali is arról beszélt, hogy nem reménytelen még a pálya helyzete.

Ami amúgy a jövő évi menetrendet illeti: az előzetes tervezetet október elején fogadhatja el az FIA Motorsport Világtanácsa, de ettől függetlenül közzétehetik előbb is. A naptár a hírek szerint 24 fordulóból fog állni, közte a Kínai Nagydíjjal, amely a koronavírus-helyzet miatt igencsak ingatag lábakon áll (a jelenlegi 22 futam mellé érkezik még Las Vegas és Katar is, cserébe pedig kiesik a Francia Nagydíj).

Ami érdekesség, hogy a Belga Nagydíj állítólag nem a szokásos nyári szünet utáni helyét kapja meg, hanem vagy a brit, vagy a magyar futammal lesz párba állítva júliusban, azaz gyakorlatilag átveszi a francia forduló helyét. A későbbieket illetően Spa vélhetően egy másik európai helyszínnel felváltva maradhat a kalendáriumban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: