DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

A ramadán és a kínai politika is alakíthatja a versenynaptárt

A jövő évi, sőt 2024-es menetrendről is beszélt Stefano Domenicali. Az F1-vezér Dél-Afrika, Belgium, Kína és a közel-keleti versenyek kilátásaira külön kitért, ritkán emlegetett tényezőket is behozva.

Közeledik a 2023-as Formula-1-es versenynaptár véglegesítése: a Belga Nagydíjat megelőzően a sorozat elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali megerősítette, heteken belül érkezik a jövő évi menetrend, minden bizonnyal a várt új nagydíjhelyszínnel.

„Mindig is mondtam, hogy akarunk Afrikában egy versenyt, a legvalószínűbb helyszín pedig Dél-Afrika. Az egyeztetések folyamatban vannak, mivel nagyon határozott és egyértelmű hosszútávú vállalást akarunk, ez pedig időbe telik. De úgy vélem, a következő napokban letisztul. Vállalkozni akarunk az Afrikában versenyzésre, de a megfelelő módon. A naptárt legfeljebb a következő pár hétben meg fogjuk határozni” – idézi a BBC Domenicalit. Hozzátette, álláspontja szerint 24 versenyből fog állni a 2023-as szezon, mivel ez a piac igénye.

Az olasz több verseny sorsáról is beszélt: a bizonytalan jövőjű Spa-Francorchamps kapcsán nem ígért semmit, de úgy fogalmazott, „nagyon körültekintőnek” kell lenni, mielőtt valaki kijelenti, az idei lesz az utolsó Belga Nagydíj. Szóba került a Kínai Nagydíj is, amely háromszor maradt el a Covid-járvány miatt. A nagy sportligák az év végén várnak iránymutatást arról, milyen járványügyi korlátozásokra kell számítani a jövőben, de nem a koronavírus az egyetlen tényező: Domenicali azt is megemlítette, hogy az országban októberben tartják a választásokat.



„Az első pont annak megértése, hogy milyen Covid-szabályokat alkalmaznak az országban, onnantól pedig meglátjuk, hogyan fejlődik a helyzet” – fogalmazott az olasz vezető. Innen aztán szóba került az emberi jogi helyzet Kínában, valamint az ország aktuális világpolitikai pozíciója.

„A politikai határvonal a sportban mindig nagyon vékony. Körültekintőnek kell lennünk. De mindig elmondtuk, hogy a középpontba pozitív értékeinket akarjuk helyezni. Valamennyi országban azt fogjuk hangsúlyozni, ami hitünk szerint a hangsúlyozásra érdemes és helyes. Ha ez nem valósulhat meg, azt a döntést hozzuk, hogy kivonulunk” – mondta Domenicali. A BBC hozzáteszi, információik szerint az F1-vezér szavait nem kell úgy értelmezni, hogy a kínai verseny veszélyben lenne politikai okok miatt.

Az olasz Szaúd-Arábiáról is beszélt: az idei versenyhétvége alatt a pályától kilométerekre történt rakétatámadás ellenére a nagydíj a naptárban marad, az ország pedig továbbra is együttműködő, hogy a Formula-1 saját értékeit hangsúlyozhassa. A közel-keleti régióhoz kapcsolódóan még egy tényezőről beszélt: a 2024-es versenynaptár kezdetét meghatározhatja a ramadán, mivel az iszlám vallás böjtje abban az évben márciusban kezdődik. Domenicali nem részletezte, ez hogyan alakítja a versenynaptárt, de a BBC szerint 2024-ben az Ausztrál Nagydíj fogja nyitni a szezont, míg 2023-ban az idei évhez hasonlóan Bahrein és Szaúd-Arábia párosa lesz a kezdés.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: