DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Norbert Haug a Haas döntését kritizálja

A német szakember szerint a Haas ostobaságot követ el Antonio Giovinazzi pályára küldésével, ezzel ugyanis értékes időt vesznek el Mick Schumachertől, akinek nagy szüksége lenne minden gyakorlásra.

Az amerikai istálló hétfőn jelentette be, hogy a Formula-1-ből a tavalyi év végén távozó Giovinazzi két helyszínen, Monzában és Austinban is részt vehet majd az első szabadedzésen a csapat színeiben, melynek következtében Schumacher és Kevin Magnussen is kénytelen lesz átengedni egy-egy pénteki gyakorlást a visszatérő olasznak. Mindemellett a Haasnak az idei évre bevezetett szabály értelmében két pénteki első edzésen egy újonc pilótának is lehetőséget kell adnia a szezon hátralévő részében, tehát állandó versenyzőiknek két-két szabadedzést kell majd kihagyniuk a következő hetekben.

A korábban a Mercedes motorsport-programját irányító Norbert Haug teljesen értetlenül áll Giovinazzi reaktiválása előtt, szerinte ez Schumacher számára értékes pályaidőbe fog kerülni: „Minden kihagyott kilométer hátráltatja a pilótákat a versenyre való felkészülésben. Nem tudom, hogy van-e valamiféle szerződéses megállapodásuk a Ferrarival, de szerintem a saját versenyzőikre kellene koncentrálniuk” – idézi a német szakembert a PlanetF1.com.



Az amerikaiak csapatfőnöke, Günther Steiner korábban nyíltan kijelentette, hogy több pontot vár német versenyzőjétől, Haug szerint azonban Schumachernek ehhez a lehető legtöbb időt kellene az autóban töltenie: „Ha a főnök több pontot vár, akkor a versenyző is joggal mondhatja azt, hogy neki meg több gyakorlásra lenne szüksége. Ausztriában teljesen egy szinten volt Lewisszal, amikor egymással csatáztak, aki pedig ilyen teljesítményre képes, az nyilván nem egy tehetségtelen kutyaütő. Előrelépés akkor fog történni, ha támogatod a versenyződet, és minden lehetőséget megadsz neki a fejlődésre. A pilóták olyanok, mint a versenylovak, de semmiképp sem igáslovak. Egyszerűen biztatni kell őket.”

Az F1 idei szezonja a hétvégi Belga Nagydíjjal folytatódik majd, Haug pedig kiemelkedő teljesítményt vár az ifjú Schumachertől: „Spa az egyik kedvenc pályája, a Formula-3-ban és a Formula-2-ben is nagy áttöréseket ért el ott. Nagyon bízom Mickben” – zárta gondolatait a német szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: