DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica: Sosem értékelték eléggé a visszatérésemet

Másodpercek alatt tört ketté Robert Kubica pályafutása 2011 februárjában, amikor ralizás közben súlyos sérüléseket szenvedett. Óriási akaraterővel visszaküzdötte magát, de a sikerek elmaradtak.

Amikor megláttuk, milyen komoly, maradandó sérüléseket szerzett a feltörekvő lengyel pilóta tizenegy évvel ezelőtt Olaszországban egy brutális ralibalesetben, senkiben nem merült fel, hogy Robert Kubica valaha is újra Formula-1-es futamon indulhat. Még ő maga sem hitt ebben.

A hosszú, keserves rehabilitációt követően is jobb karja csak korlátozott mozgásra képes állapotba került, mégis elkezdett tesztelni 2017-ben a Renault istállónál, majd később a Williamsnél. Már ez is mindenkit meghökkentett, az pedig még jobban, hogy 2019-re állandó ülést kapott a grove-i istállónál. Pechjére a gárda egy rendkívül gyenge konstrukcióval állt elő, egyértelmű sereghajtó lett, de így is sikerült egy pontot begyűjtenie abban az évben.

„2011-es balesetem után egyáltalán nem gondoltam arra, hogy valaha is visszatérhetek a Formula-1-be. Éppen ezért, hogy ez mégis sikerült a Williams színeiben, ez kétségtelenül versenyzői karrierem legnagyobb sikerévé vált” – ecsetelte véleményét Robert Kubica a RacingNews365.com szakoldal hasábjain.

Kubica hihetetlen akaraterővel visszatért és időnként azóta is F1-es autó vezet az Alfa Romeónál


„Kár, hogy abban az évben az autó egyáltalán nem volt jó, így a rajongóknak igazából kevés emlékük is maradt meg abból, hogy egyáltalán visszatértem a mezőnybe. Az emberek azt is elfelejtik, hogy én voltam az, aki a csapat azévi egyetlen világbajnoki pontját megszereztem, ami azzal az autóval nem volt egyszerű feladat. De én így is rendkívül büszke vagyok a Német Nagydíjon szerzett pontomra, karrierem egyik fontos pillanata volt.”

„A visszatérés hosszú és rögös útjának jutalma és csúcspontja volt az a pontszerzés. Kár, hogy erre a pillanatra csak néhány ember emlékszik vissza, de a Formula-1 már csak így működik. Sokan nem tudják, milyen óriási munka van ebben, hogy visszaülhettem egy Formula-1-es autóba és a balesetem után fizikailag mindent a nulláról kellett újrakezdenem.”

„Volt néhány lehetőségem menet közben is a visszatérésre, de akkor a testem erre egyáltalán nem állt készen, úgyhogy ezeket még kénytelen voltam visszautasítani, mert csak rosszabbat tettem volna vele magamnak. Annak is örülök, amerre 2019 után vezetett a sorsom, szeretek F1-es autót vezetni, úgyhogy az Alfa Romeónál végzett munkám fantasztikus, jó érzés, hogy ennél a csapatnál dolgozhatok” – tette hozzá Kubica.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: