DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Steiner szerint sikeres a költségplafon

A költségvetési sapka volt a kulcs a szorosabb versenyzéshez a Haas csapatfőnöke szerint. Günther Steiner úgy véli, a sorrendet már nem az diktálja, hogy melyik csapat költhet több pénzt.

Az idei évtől kezdve egységesen minden csapat 140 millió dollárt költhetett volna az idei szezonra, ám a csapatvezetők nyomása miatt végül a szabályalkotók úgy határoztak, figyelembe véve az infláció hatásait emelnek a költséglimiten. Az istállók így az eredetileg megszabott összeghez képest 3,1%-al több pénzt áldozhatnak be.

Bár a csapatok részéről többen is túlzónak vélték a 140 milliós határt, nem mindenki osztotta ezt a nézetet. Günther Steiner szerint többek között ez is kellett ahhoz, hogy kiélezett versenyeket láthassunk a 2022-es idényben.

„Azt hiszem, jelenleg sok területen zajlanak jó értelemben vett harcok a versenypályán. Rengeteg csata van, és szerintem erről a költségcsökkentés tehet. Sikeres szabályt alkottunk, és nem szabad eltérnünk ettől. Nem lehet az a szándék, hogy visszatérjünk a régi szép időkhöz, ahol csak az nyer, akinek több pénze van, és aztán elviszi a bajnokságot” – mondta Steiner a Motorsportnak.



 

Az amerikai istálló csapatfőnöke úgy érzi, a Brit Nagydíjon történtek kiválóan példázzák azt, hogy ezúttal mennyire jó munkát végeztek a szabályokkal.

„Az olyan futamok, mint amit Silverstone-ban láttunk, szerintem fantasztikus volt a FOM, és a nézők számára is. Mindig el kell gondolkodni azon, hogy miért volt ez, és azt hiszem a költségplafon is része ennek. Pontonsan ezért úgy gondolom, hogy meg kell próbálnunk a lehető legjobban megvédeni a költségeket azzal, hogy idén nem ártunk a csapatoknak” – folytatta a Haas szakembere, aki a fejlesztési lehetőségekre is kitért, mivel véleménye szerint a kisebb mozgástérnek köszönhetően jelenleg nagyobb módosítások nélkül is a pontszerzésért küzdhetnek.

„Nem csak a költségplafonról van szó, hanem a technikai szabályokról is ezzel az autóval. Szerintem egy kicsit nehezebb, mint a régi időkben volt, mert a fejlesztések, amiket az emberek hoztak, nem voltak olyan nagyok, mint évekkel ezelőtt. Sokkal nehezebb megtalálni a teljesítményt ezekkel a technikai szabályokkal, mint korábban. Szóval ki kell mondanunk, hogy ezek is elég jók” – zárta mondandóját Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: