DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 26. vasárnap
F1

Marko: Mondtuk Pereznek, hogy ott ne

A Red Bull F1-es tanácsadója némileg meglepő módon saját versenyzőjét kritizálta az Osztrák Nagydíjon George Russellel történt ütközés után: a szakember szerint szükségtelen manőver volt.

A sprinten a 13. helyről az ötödik pozícióig felzárkózó Sergio Perez a vasárnapi Formula-1-es Osztrák Nagydíj rajtja után George Russellt támadta a 4-es kanyar külső ívén, ám a két autó összeért, amitől a Red Bull a sóderágyba forgott. Mivel a mexikói versenygépe megsérült a balesetben, később ki is állt, míg Russell ugyan kapott időbüntetést a kontaktért, így is befutott a negyedik helyen.

perez-crash-spielberg-f1-dppiA történtek után a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko azonban nem a stewardok által is felelősnek ítélt Mercedes-pilótát kritizálta, hanem Perezt: szerinte ugyanis a mexikói előre tudhatta volna, hogy ott úgysem fog tudni előzni a külső íven.

„Megmondtuk a rajt előtt: ne próbálkozzon kívül abban a kanyarban” – idézi Markót a RacingNews365.com szaklap. „Nem lehetséges. Egyszerűen szükségtelen volt. Láthattunk már ilyet korábban, akkor sem működött. Utána az autó megsérült, és nem volt értelme folytatni. Rettenetesen megsérült a padlólemez. Valószínűleg két körrel hátránnyal ért volna célba, úgyhogy nem volt értelme folytatni, jobb volt spórolni a megtett kilométerekkel.”

Természetesen Markónak is bevillant a 2020-as eset, amikor egy másik Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton ütközött gyakorlatilag ugyanígy Perez Red Bull-os elődjével, Alexander Albonnal: „Nem hiszem, hogy a Mercedes kedveli, amikor külső íven előznénk őket a 4-es kanyarban!” – mondta a szakember. „Kár érte, hiszen láthattuk, hogy Sergio már előrébb volt. Szinte tökéletesen lemásolták Lewis és Albon néhány évvel ezelőtti incidensét. Sajnálatos, hogy nem hagytak nekünk több helyet.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: