DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ecclestone: Lewist nem izgatja a vereség

Az F1 korábbi első embere kemény kritikát fogalmazott meg a hétszeres világbajnok idei szereplése kapcsán: szerinte a Mercedes pilótája már nem fektet annyi energiát a munkába, mint korábban.

Hosszú évek óta először idén a Mercedes nincs harcban a világbajnoki címért, miután az új szabályok szerint épített autójukkal egyelőre főként csak küszködtek az eddigi nagydíjhétvégéken. Csapaton belül is megbomlott az egyensúly, ugyanis Lewis Hamiltonnál az esetek többségében jobb teljesítményt az új kolléga, George Russell – még ha egyébként a 37 éves pilótának többször pechje is volt a futamokon.

Erről kérdezték nemrég Bernie Ecclestone-t is, aki a Daily Mail hasábjain nyilatkozott a Mercedesen belüli párharcról: „Nem gondoltam, hogy Russell ennyire jó, de fantasztikus munkát végez. Meg vagyok lepődve. Vagy inkább arról van szó, hogy Lewis végez rossz munkát? Talán kicsit mindkettő.”

hamilton-2022-f1-dppi



Az F1 egykori vezére ennél keményebb kritikát is megfogalmazott Hamiltonnal kapcsolatban, aki szerinte nem is tesz meg annyit a sikerért, mint eddig: „Totónak [Wolff, a Mercedes csapatfőnöke] kezd kicsit elege lenni Lewisból. Nem hiszem, hogy túlságosan próbálkozna. Vagy nézzük máshonnan: nem úgy tűnik, mintha Lewist túlságosan zavarná a vereség. Nem ilyen szokott lenni. Benne van a versenyszellem, de szerintem túl könnyedén veszi a vereséget. Nem gondolom, hogy aktívan segítené George-ot. Nem hiszem, hogy bármit is csinál. Nem igazán érdekli túlságosan a dolog. Nem akar annyi erőfeszítést tenni a győzelemért, mint korábban.”

Ecclestone odáig ment, hogy úgy véli, a pattogás miatti hátfájdalmait is eltúlozza Hamilton: szerinte a magassága miatt eleve Russellt kellene jobban érintenie a jelenségnek. A 91 éves üzletember azon sem lepődne meg, ha a helyzet miatt a hétszeres világbajnok még a 2023 végéig szóló szerződésének kitöltése előtt visszavonulna: ez esetben akár Wolff-fal olyan megállapodást is köthetnek, hogy a bérének csak egy részét fizetnék ki, s annál is olcsóbban igazolnának a helyére valaki mást, ami így a Mercedesnek is előnyös üzlet lehetne.

„Senkinek nem kell ezt megmondania Totónak, mert ő maga is gondolt már erre” – vélekedett Ecclestone. „Lewis talán abbahagyja ilyen körülmények között. Nem tudom azt se, miért öltözik be azokba a nevetséges ruhákba. Szerződése van rájuk? Vagy azért, hogy észrevegyék? Talán erről van szó” – szúrt még egyszer oda a brit pilótának.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: