DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Élő cikkek

ÉLŐ: A bakui időmérő edzés

Következik a kvalifikáció Azerbajdzsánban, ahol szoros csatára van kilátás a Ferrari és a Red Bull pilótái között, de egyes csapatok akár meglepetést is okozhatnak.

1.       Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan megkezdődik Baku városában az Azerbajdzsáni Nagydíj időmérő edzése.

A kvalifikáció az eredeti tervek szerint 16:00-kor kezdődött volna meg, ám a harmadik szabadedzés csúszása miatt ez az esemény is késik. Az FP3 15 percet késett a pályán zajló munkálatok miatt, melyről nemrégiben mi is beszámoltunk.

 

A szabadedzéseken eddig Sergio Perez és Charles Leclerc bizonyult a leggyorsabbnak. A mexikói a nyitó, valamint az utolsó gyakorlást nyerte meg, míg monacói riválisa péntek délután tudott az élen zárni. Bár korábban úgy tűnt a végsebességet tekintve jobbak lehetnek a Red Bullok, jelentős előnyt nem tudtak kiépíteni a Ferrarival szemben, így izgalmas harcra van kilátás.

A többség már bent az autóban, de egyelőre még várni kell. Magyar idő szerint 16:15-kor vált zöldre a bokszutca lámpája. Szinte biztosan nagy forgalomra lehet majd számítani, és a hosszú egyenes miatt a szélárnyék is rengeteget számíthat majd. 

Már most nagy forgalom volt a bokszutcában, közben pedig kezdetét vette az időmérő edzés. 

Az első körök után a két Red Bull az élen, Max Verstappen 1:42.938-al az élen Sergio Perez előtt, Charles Leclerc a harmadik, a meglepetést pedig George Russell szolgáltatta, aki a negyedik helyen van elválasztva ezzel egymástól a két Ferrarit. Sainz az ötödik jelenleg

Kevesebb, mint 10 perc maradt vissza, de a mezőny második felében nagy tűzijátékra van kilátás, Albon, Bottas, Latifi, Stroll, és Schumacher vannak kieső helyen, de a Haasok, és az Alfa tempója jobbnak tűnt eddig az edzéseken. 

Leclerc az élen! 1:42.865 a jelenlegi legerősebb idő, de jó körön vannak a Red Bullok is. 

Vissza is vágtak, Verstappen ismét az első 1:42.722-vel, de csak 11 ezreddel veri a csapattársát, aki bő egy tizeddel került Leclerc elé. 

Belül az utolsó hat percen, Lewis Hamilton pedig bajban lehet. A hétszeres világbajnok csak a 14. helyen tartózkodik jelenleg. 

Tényleg sűrű a forgalom a pályán, a képen látható Hamilton pedig a nyolcadikra ugrik fel jelenleg. 

 

Hoppá! Lance Stroll nekiment a falnak, de óriási szerencsével megúszta törés nélkül. A kanadai visszatér a bokszba. 

Piros zászló! Stroll ismét hibázott, ezúttal viszont tényleg megtörte a gépet!

Íme: 

2:30 maradt vissza a Q1-ből, a kieső helyen pedig ugyanazok tartózkodnak, akik korábban, jelenleg Daniel Ricciardo, és Kevin Magnussen lehet még közvetlen veszélyben. 

Itthoni idő szerint 16:40-kor folytatódik az időmérő. Elég nagy tumultus alakult ki megint a bokszutcában, mindenkinek egy köre lesz a Q1 végén. 

Továbbra is meleg van, 24 fok a levegő hőmérséklete, az aszfalt viszont már csak 34 fokos. Egyre több az árnyék, és kezd hülni az idő. 

Zöld a lámpa, de sokan lehet nem érnek fel a körükre. Lesz vajon javítás azoktól, akik a lista végén vannak? 

Max Verstappen a Q1 leggyorsabbja, de valójában Valtteri Bottas a nagy nyertese az utolsó két perces kavarodásnak. Az Alfa Romeo finn pilótája épphogy továbbjutott, így pedig a Haasnál lehetnek igazán bosszúsak. 

Az első szakasz végeredménye. 

Ismét zöld, kezdődhet a Q2! 

Élesedik a harc, és a szabadedzések alapján ebben a szekcióban is óriási küzdelem várható. A Ferrari és a Red Bull autói szinte biztosan ott lesznek a Q3-ban, a többiek viszont nagy meccsben lehetnek. A McLaren, az Alpine, és az AlphaTauri bizakodó lehet, de a Mercedes sem volt rossz, és Vettel is jónak tűnt eddig a mai napon. 

Az első lövések után a két Ferrari az élen, közülük sainz a jobb ezúttal 1:42.088-al. Mögöttük a két Red Bull, majd Gasly, Russell, Vettel, Alonso, Tsunoda és Norris áll továbbjutásra jelenleg. 

 

Vettel a falban! Ahogy csapattársa, úgy elsőre ő sem törte össze az autót, szóval egyelőre megúszta. A német a fékekre panaszkodott a rádión. 

Jönnek az újabb gyorskörök, Perez került az élre 1:41.955-el, Leclerc alig kapott egy tizedet tőle, de Sainz és Verstappen is közel. 

Leclerc és Verstappen keményen próbálkoztak, egy ízben falhoz is hozzáértek. 

1,5 perc, Hamilton kieső helyen, Ocon, Ricciardo, és a két Alfa Romeo előtt. 

Letelt az idő, de a körét még mindenki befejezheti. Jelen állás szerint a McLarenek kavarhatják meg a dolgokat. 

Nincs változás! Kiesnek a McLaren versenyzői, Norris a 11., Ricciardo a 12. helyen zár, mögöttük pedig Ocon, Zhou, és Bottas zárják a sort a legjobb 15 között. A Q2-ben ismét egy Red Bull zár az élen, ezúttal Perez. 

A Q2 eredménye: 

Indul az utolsó szakasz, vajon egy Ferrari, vagy egy Red Bull pilóta lesz a pole-ban? Tavaly Leclerc szerezte meg a rajtelsőséget, ami akkor meglepetésnek számított, idén viszont reális lenne. 

Egyelőre Sainznak áll a zászló! Azt első próbálkozások után a Ferrari spanyolja került közel a sikerhez 1:41.814-es idővel, Leclerc hibázott egy picit, így viszont 47 ezreddel elmaradt a csapattársától. Mögöttük Perez, Verstappen, Gasly, Russell, Vettel, Hamilton, Alonso, Tsunoda a sorrend. 

Sainz falazott! Ezzel biztos, hogy a spanyol már nem fog javítani. 

Charles Leclerc hatalmas idővel az élen! 1:41.359. 

Itt a vége! Perez ismét nagyszerűen ment, de ez is kevés volt ma a pole-hoz. A mexikói lett a második, mögöttük pedig Verstappen és Sainz foglalhatják el holnap a második sort. Leclerc indulhat az élről!

A Ferrari monacói versenyzője ezzel karrierje 15. rajtelsőségét szerezte, amivel a vonatkozó rangsorban a 22. helyet foglalja el. 

Íme a végeredmény. A folytatás holnap a futammal, mely 13:00-kor rajtol. Mára köszönjük a figyelmüket!