DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Mercedes: Túl sok csapatnak adunk motort, ez így nem jó

Jelenleg a Mercedes szállít motorokat a legtöbb csapatnak az F1-es mezőnyben. Szám szerint három partnercsapatuk van és maga a gyári istálló, így nyolc autót látnak el erőforrásokkal. Egyelőre…

Saját autói mellett az Aston Martint, a Williamst és a McLarent is a Mercedes látja el erőforrásokkal, ezzel majdnem a mezőny fele a német márka motorjait használja. Mellettük a Ferrari – saját magát is beleértve – három csapatnak, a Red Bull/Honda kettőnek, az Alpine pedig saját magának gyárt csak motorokat, Renault néven.

Toto Wolff, a Mercedes F1-es istállójának résztulajdonosa és csapatfőnöke a The Financial Timesnak árulta el, hogy nem igazán elégedettek ezzel a jelenlegi helyzettel, mivel kissé túlterheli őket, hogy összesen nyolc autónak gyártsanak tizenhat motort egyszerre.



„Sajnos a motorszállítás nem egy virágzó üzletág, mivel az FIA határt szabott azt illetően, mennyiért adhatjuk el azt az érdeklődőknek, hogy megóvjuk az anyagilag nehezebb helyzetben lévő kiscsapatokat. Sokkal jobb lenne, ha csak hat autónak kellene motorokat gyártanunk, így sokkal inkább a fejlesztésekre koncentrálhatnánk, mert most túl sok időnket köti le, hogy minden csapatnak legyártsuk a két motort, plusz még a két tartalék erőforrást is.”

A Volkswagen-csoport érkezésével talán levesz majd némi terhet a Mercedes válláról, azonban az leghamarabb 2026-ban következhet be, mindenesetre Wolff egyértelműen kijelentette, hogyan szeretnék folytatni ezt az egészet a jövőben: „Egy ideális világban magunknak gyártjuk az erőforrásainkat, plusz még két másik csapatnak, szóval jó lenne egy kis leépítés ezen a téren.”

Ha igazi Formula-1-rajongó vagy, akkor a Formula Aréna Facebook-csoportunkban a helyed, ahol minden futam után megvitathatod a többiekkel, hogyan tetszett a legutóbbi verseny és nem maradsz le a legfontosabb hírekről sem!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: