DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Vettel megkérdőjelezte a hibrid erőforrások értelmét

Egyre jobban érdeklődik a környezetvédelem iránt Sebastian Vettel, aki ezúttal az F1-es motorokról mondta el véleményét. A német szerint nem biztos, hogy ez valós megoldást jelent a környezeti problémákra.

Az utóbbi időben egyre többször beszélt a klímaválságról Sebastian Vettel, aki igyekszik a lehető legtöbbet tenni egy fenntartható jövőért. A négyszeres világbajnok tavaly például segített kitakarítani a lelátókat Silverstone-ban, épített méhecskehotelt is, nemrégiben pedig nyíltan és őszintén mondta el véleményét a társadalmi, valamint a környezeti problémákról.

Utóbbival kapcsolatban nem volt biztos abban, hogy a legjobb példát mutatja azzal, hogy erőforrásokat pazarol el a versenyhétvégéken, most pedig a hibrid motorokkal kapcsolatban fejtette ki meglátásait.



„A kérdés az, hogy ezek a hatékony motorok, és a világ leghatékonyabb motorjai miként segítenek, vagy mivel járulnak hozzá a mindennapi emberek munkába járásához. Miben segít, milyen hasznot hoz ez a motor? Ez nagyon kérdéses, és nagyon összetett. Ez egy lenyűgöző technológia. Ne értsenek félre, rajongóként és mérnöki szempontból is lenyűgöző, de mennyit tudsz átvinni az útra ebből, azon kívül, hogy egy hibrid feliratot ragasztunk a versenyautóra, és az utcai autóra? Nem sokat. Őszintének kell lenned és igazat kell mondanod. Szerintem ez fontos” – idézte Vettel szavait a Motorsport.

Az F1 jelenleg a 2026-tól életbe lépő új motorszabályzat kidolgozásán dolgozik a háttérben, ami új márkákat is hozhat a sportág számára. Egyelőre úgy tűnik, hogy a turbó-hibrideket megtartják, de a bonyolult MGU-H rendszerét elhagyják a jövőben. Vettel úgy gondolja, alaposan át kell gondolniuk, hogy megtesznek-e annyit, amennyire a környezetvédelmi szempontok miatt szükség van.

„Nyilvánvaló, hogy az F1 egy időre ennél a motornál ragadt, de a kérdés, amit fel kell tenni, hogy elég ez? Ha figyelembe vesszük, hogy milyen mélyen benne vagyunk a pácban, sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de tudod, hogy merre tart a világ, és ha megnézzük az éghajlati válságot vagy az összeomlást, a válasz az, hogy nem teszünk eleget. Különösen azért, mert ahogyan mondták, egy benzinfaló sportággal vagyunk a reflektorfényben. Többet kell tennünk, annál, mint amit csinálunk” – zárta gondolatait az Aston Martin versenyzője.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: