DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Perez: Azt mondták, vissza fogom kapni

Bár a csapat kettős győzelmének örült, érezhetően maradt némi keserű szájíz a Red Bull mexikóijában az F1-es Spanyol Nagydíj után – bár elismeri, hogy összességében Verstappen taktikája volt a jobb.

Kettős győzelmet aratott a Red Bull Barcelonában Max Verstappen, Sergio Perez sorrendben, a hátrébb végző mexikói azonban kétszer is elengedte a verseny során címvédő kollégáját. Először akkor, amikor a futam elején a holland a hibája után George Russell és Perez mögé esett hátra: ekkor arra kérték a mexikóit, adjon esélyt a ránézésre jobb tempóval bíró Verstappennek a mercedeses ellen.

Később pedig a verseny utolsó fázisában ugyancsak rászóltak Perezre, hogy ne csatázzon a frissebb gumikon érkező holland ellen, s ekkor már az első helyet adta oda a regnáló világbajnoknak. Ekkor Perez meg is jegyezte rádión, hogy ez „nagyon unfair”, de végül félreállt Verstappen elől.

perez-verstappen-barcelona-redbull-f1



Christian Horner csapatvezető a futam után elmagyarázta, miért volt a legjobb döntés, hogy rászóltak versenyzőjükre, akit egyébként a frissebb abroncsokon eleve megelőzött volna Verstappen. Perez viszont rávilágított, hogy azért volt csalódott az utasítás miatt, mert az első kérés után még azt ígérték neki, hogy vissza fogja kapni a pozíciót:

„Az első etapomon, amikor elengedtem Maxot, azt mondták, vissza fogom ezt kapni, és tudtuk, hogy különböző stratégián vagyunk” – idézi a RaceFans.net szakoldal Perezt. A rádiózást szemléző szaklap szerint egyébként valóban elhangzott egy erre utaló mondat Hugh Bird versenymérnök szájából.

Arra a kérdésre, hogy úgy érzi, megérdemelte-e volna a győzelmet, így felelt Perez: „Úgy gondolom, igen. Főleg az elején, amikor átadtam a pozíciót Maxnak, azt gondoltam, vissza fogom kapni, de aztán taktikát váltottunk. Ő három, én két kiállásra álltam. Az bizonyult jobb stratégiának, amin ő volt. Kissé frusztráló volt ez a részemről, de végső soron ez remek eredmény a csapatnak. Vezetjük a konstruktőri világbajnokságot, amivel nagyon elégedett vagyok. Van néhány dolog, amit csapaton belül meg fogunk beszélni, hogy mi is történt, mert vezetés közben nem látjuk át a nagyobb képet.”

A mexikói hozzátette: a történtek ellenére remekül érzi magát a Red Bullnál. „Még mindig korai szakaszában járunk a szezonnak. Nagyszerű a lendület a csapatban, egyszerűen csak át kell beszélnünk dolgokat csapaton belül. De nincs semmi, ami miatt aggódnék. A légkör fantasztikus a csapatnál, óriási lendületben vagyunk, ennek örülök.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: