DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Russell elismerte: szerencséje volt a taktikával

Kockáztatott a kivárással, s a biztonsági autós fázis megint a Mercedes fiataljának kezére játszott az F1-es Miami Nagydíjon. A brit pilóta a Hamilton elleni házon belüli csatát is élvezte.

Hullámzó hétvégét produkált Miamiban George Russell: pénteken még váratlanul a leggyorsabb volt, szombatra azonban visszatért a Mercedes pattogása és már a Q2-ben kiesett. A verseny rajtjánál is veszített néhány pozíciót a brit, aki saját bevallása szerint küszködött a kemény keverékű abroncsokon. Viszont a gumiválasztás miatt el tudta nyújtani az első etapját, s végül a Pierre Gasly és Lando Norris balesete miatt életbe léptetett biztonsági autós fázis alatt ejtette meg a kerékcseréjét, így az átlagosnál kevesebb időt veszített a bokszban.

Ezzel idén már nem először volt szerencséje Russellnek, viszont tett is érte a brit, aki néhány körrel korábban a rádióban arról beszélt, hogy várjanak, ameddig lehet, hátha történik valami. Hát történt, aminek egy ötödik helyezés lett a jutalma, amivel továbbra is elmondhatja magáról a pilóta, hogy az idei összes futamon a top 5-ben ért célba.

russell-mercedes-boksz-miami-dppi



„Úgy gondolom, szerencsések voltunk” – ismerte el Russell a Motorsport.com portálnak nyilatkozva. „Kicsit zseninek tűnhetünk, amikor ilyesmi történik, de ez előfordulhat, ha rendhagyó stratégiával próbálkozunk. A hetedik hely már megvolt, nem volt értelme kiállni, inkább várhattunk, hátha történik valami, és most egy kicsit szerencsénk volt ezzel. De így sem tudtuk azt a tempót mutatni, mint pénteken: jobb volt a tempónk, mint szombaton, de így is messze voltunk a péntekitől, meg kell értenünk ennek az okát.”

Russellnek az ötödik helyhez csapattársán, Lewis Hamiltonon kellett áthámoznia magát (valamint az előttük hibázó Valtteri Bottason), aki nem állt ki ugyanakkor friss gumikért. Kétszer is meg kellett előznie a hétszeres világbajnokot, mivel elsőre a pályán kívül hajtotta végre a manővert – erről és a Hamiltonnal vívott csatáról így nyilatkozott a fiatal pilóta:

„Jó csata volt. Nyilván nagyobb helyet hagyunk a szokásosnál, ha a csapattárssal harcolunk, az a kanyar pedig épp olyan volt, ahol nem igazán lehet jól belőni, hol van a pálya széle, mert csak a fehér vonal jelzi. Kicsit frusztráló volt, amikor mondták, hogy cseréljük vissza a pozíciókat, mert épp közeledtem az előttünk lévőkre, de szerencsére egy darabban célba értünk. Ez az FIA-n múlt, azt hiszem, lementem a pályáról, amikor megelőztem. Furcsa egy kanyar, mint egy parkoló, olyan széles, és csak a fehér vonal van ott, amit nem feltétlenül látunk vezetés közben.”

Russell ezzel ismét legyőzte rutinos mercedeses kollégáját, akit azonban védelmébe vett: „Lewis balszerencsés volt ma. Ha húszkörös kemény abroncsokon mész, nem sok mindent tudsz tenni” – mutatott rá a versenyző.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: