DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ezért nem vizsgálták a sárga zászlónál javító Verstappent

Sárga zászló hatálya alatt érte el pole-pozíciót jelentő körét a regnáló világbajnok, mégsem vették szemügyre az esetet a felügyelők – méghozzá azért, mert a holland tökéletesen megfelelt a szabályoknak.

Ötször is piros zászlóval kellett megszakítani az Emilia-Romagna-i Nagydíj időmérő edzését, a Q3-ban konkrétan háromszor kényszerült megállásra a mezőny. Az egyik esetben egy ideig csak sárga zászlós jelzés volt érvényben Valtteri Bottas félrehúzódása okán – márpedig éppen ekkor érte el a később pole-pozíciót érőnek bizonyuló körét Max Verstappen.

A holland egyértelműen sárga zászlók hatálya mellett haladt el a kérdéses szakaszon, mégis gyorsulni tudott előző köréhez képest. A stewardok ennek ellenére még csak nem is vizsgálták a történteket – mégpedig azért, mert a címvédő megfelelt az FIA előírásainak.

verstappen-redbull-idomero-rb-imola



Azok ugyanis sárga zászló esetén annyit mondanak ki, hogy a pilótáknak „csökkenteniük kell a sebességüket és fel kell készülniük az irányváltásra”, s ennek a sebességcsökkentésnek nyilvánvaló mértékűnek is kell lennie. Nos, Verstappen ennek tökéletesen eleget tett: az onboard felvételekből egyértelmű, hogy a Red Bull-os elvette a gázt a szakaszon, sőt még hetedikből hatodikba fokozatba is váltott.

Emiatt is volt magabiztos közvetlenül a kvalifikáció után az energiaitalosok tanácsadója, Helmut Marko is: „Egyértelműen beleemelt. Csak a harmadik leggyorsabb volt a harmadik szektorban” – mutatott rá a szakember.

Verstappen tehát abszolút megfelelt a szabályoknak, de szerencséje is volt, ugyanis ha dupla sárga zászlót lengettek volna, már más lett volna a helyzet. Dupla sárgánál ugyanis a szabály úgy fogalmaz, hogy a versenyzőknek „jelentősen csökkenteniük kell a sebességüket, és fel kell készülniük az irányváltásra vagy a megállásra”. Niels Wittich versenyigazgató jegyzetében hozzáteszik: ennek abban kell megnyilvánulnia, hogy a pilóta nem tehet kísérletet érdemi köridő elérésére, magyarán gyakorlatilag törlik is az eredményt, amit valaki dupla sárga hatálya alatt ér el.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: