DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 16. csütörtök
F1

„Carlosnak meg kell birkóznia a nyomással”

Nem rossz vásár a Ferrarinak Carlos Sainz, hiszen a tempója alapján hozza, amit várnak tőle, de a topcsapattal járó extra terhelést még nem tudja megfelelően kezelni. Többek szerint is ez a gyengéje.

Carlos Sainz egy kétéves szerződéssel a zsebében érkezhetett a Ferrari hazai pályájára, Imolába, a maranellói csapat alkalmasnak találta arra, hogy 2024 végéig az ő autójukat vezesse. A spanyol tavaly, első ferraris szezonjában lenyűgözte a Formula-1 közösségét gyors alkalmazkodásával, és azzal, hogy le is győzte az összetett pontversenyben csapattársát, a Ferrari-nevelt Charles Leclerc-t.

Sainz szezonja ezúttal sem indult rosszul, eddig három futamból kettőt dobogós helyen fejezett be. Azonban, akárcsak tavaly, idén is megküzd még az autóval. Ausztrália – ahol a verseny második körében a sóderágyban ragadt – saját bevallása szerint mélypont volt számára, amiből levonta a tanulságokat, Imolában azonban jött az újabb hiba, amely egy potenciális jó eredménytől fosztotta meg az időmérőn.

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto bizalma Sainzban továbbra is töretlen, szerinte versenyzője képességei egyáltalán nem hagynak kívánnivalót maguk után. „Szerintem semmilyen probléma nincs. Természetes, hogy alkalmazkodni kell. Persze, hibázott néhányszor, de ezek mind fontosak voltak. Egyre csak fejlődik, gyorsabb és gyorsabb lesz. Tegnap is elképesztő volt a sebessége. Kár, hogy kicsúszott, szerintem nem volt helyes akkor annyira nyomni. De ezt ő is nagyon jól tudja” – nyilatkozta Binotto a csapatfőnökök szombati sajtótájékoztatóján, melyen a Formula.hu is jelen volt.



A Ferrari-főnök úgy látja, a gondok oka inkább abban keresendő, hogy Sainz valami olyasmit él meg most, amit eddig még soha. „Szerintem ez pusztán a nyomás kezelésének kérdése. Karrierje során most először van olyan autója, amivel a legjobb pozíciókért lehet harcban. Ehhez egyszerűen hozzá kell szoknia. De nagyon gyorsan hozzá fog, mert okos és rátermett.”

Binotto arról is részletesebben beszélt, miért írtak alá a spanyollal rögtön két újabb évre. „Miért két év? Először is, mert nagyon elégedettek vagyunk vele, azzal, ahogy beilleszkedett a csapatba, ahogy teljesít. Hozza azt, amit várunk tőle. Ez volt a megfelelő pillanat ahhoz, hogy a jövőről beszéljünk. A szerződéshosszabbítással a csapat stabilitását is biztosítjuk. Mindkét pilótánk velünk lesz 2024-ig, alapozhatunk rájuk, és a Ferrarinál most tényleg ez a fő, hogy a jövőt építsük. Ezt pedig ezzel a pilótafelállással tudjuk a legjobban megtenni” – fogalmazott.

Nemcsak házon belül vélekednek így Sainzról, az egykori Mercedes-pilóta, Nico Rosberg is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, mint Binotto. „A helyzet jelen esetben az, hogy kicsit nagy nyomás alatt van. Egyik pillanatról a másikra egy Ferrariban ülni és futamgyőzelmekért, világbajnoki címekért harcolni végtelenül nagy stresszt jelent. Talán most épp azt figyelhetjük meg, hogy mennyire megküzd ezzel a szituációval, pláne Leclerc oldalán, aki szárnyal. Ezen muszáj lesz túllendülnie, és a hibáiból tanulva előrelépnie” – nyilatkozta 2016 világbajnoka.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: