DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Marko: Az új autók nem passzolnak Max stílusához

A Red Bull F1-es tanácsadója ezzel magyarázza, hogy szemlátomást Perez idén közelebb van Verstappenhez, aki viszont egyelőre még nem barátkozott meg teljesen az RB18-assal.

Érdekes tendencia figyelhető meg 2021-hez képest az idei két élgárdánál: míg tavaly inkább a Ferrarin belül voltak egyenlők az erőviszonyok Charles Leclerc és Carlos Sainz között, idén a Red Bullról mondható el jobban, hogy Max Verstappen és Sergio Perez hasonló szinten teljesít. Pedig egy éve a holland egyértelműen a mexikói fölé magasodott, az eddigi három nagydíjhétvége során azonban nem ez volt a helyzet – sőt, a vb-tabellán egyelőre Perez áll jobban a regnáló világbajnok két műszaki hibás kiesése okán.

Maga Verstappen és Helmut Marko is utalt már rá korábban, hogy a holland pilóta egyelőre nem tud úgy a határon menni például az időmérőkön, mint előtte – a Red Bull tanácsadója szerint ez annak köszönhető, hogy az RB18-as kevésbé fekszik a stílusának:

verstappen-redbull-rb18-melbourne-1



„Perez sokkal közelebb van Maxhoz, mint volt 2021-ben. A legegyszerűbb magyarázat erre, hogy a kevesebb leszorítóerőt termelő új autók egyesekhez jobban passzolnak, másokhoz kevésbé” – nyilatkozta Marko az F1-Insidernek. „Perez rendkívül elégedett az autó beállításaival. Maxnak nehezebb a dolga. Még nem találta meg a megfelelő egyensúlyt, emiatt pedig még nincs meg a teljes önbizalma az autóban. Az agresszív stílusa nem egészen passzol az új autókhoz.”

Marko nemrég egy másik interjúban utalt arra, hogy Verstappen egyelőre türelmesen viseli a sorozatos megbízhatósági gondokat, de ha ez így folytatódik, időzített bombává válhat. A szakember szerint azzal nyugtatják a címvédőt, hogy még nagyon hosszú a szezon – de azt elismerik, hogy egyelőre a Ferrari rendelkezik a jobb kártyákkal:

„A fiatal kora türelmetlenségre predesztinálja” – mondta Marko Verstappenről. „Mondtam neki, hogy még húsz futam van hátra, amelyek során a sprintekkel és a leggyorsabb körökkel együtt több mint 500 pontot lehet szerezni. Semmi sincs még veszve. Ugyanakkor a Ferrari egy roppant megbízható autó és gyors minden körülmények között, és szemlátomást rendre az elejétől a megfelelő tartományban vannak a gumikkal. A mi autónkkal ez bonyolultabb, sokkal több idő kell nekünk, dolgoznunk kell ezen.”

Az energiaitalosok tanácsadója őszintén nem mondott még le a vb-elsőségről, egy korábbi címszerzésüket hozta fel példaként: „Vettellel 44 pontos hátrányban voltunk a szezon felénél, mégis nyertünk. Akkor is a Ferrari ellen. Ráadásul az első két nagydíjon egy szinten voltunk a Ferrarival. Csak a harmadik futamon, Melbourne-ben nem volt semmi esélyünk Leclerc ellen. Ennek a gumik szemcsésedéséhez és a nem tökéletes beállításokhoz lehet köze.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: