DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

De la Rosa: Ezért különlegesek Hamiltonék

A korábbi F1-es pilóta szerint a hétszeres világbajnok, valamint Fernando Alonso, Max Verstappen és Charles Leclerc is azzal emelkedik ki a mezőnyből, hogy gyorsabban alkalmazkodnak.

Lewis Hamilton nemcsak a jelenlegi mezőny, hanem a Formula-1 történetének is a legsikeresebb versenyzője. Pedro de la Rosa annak idején a McLarennél együtt dolgozott az akkor még csak feltörekvő tehetségnek számító, majd egyetlen vb-címmel rendelkező brittel, akinek így a munkamódszerére is rálátott. A visszavonult spanyol az F1 Nation podcast adásában idézett fel egy 2009-es esetet annak kapcsán, hogy Hamilton mennyire gyorsan megtanulta az új helyszíneket:

„Láttam, hogy Lewis ugyanazzal a hozzáállással alkalmazkodik a szimulátorban az új pályákhoz, mint a valóságban a volán mögött. Például hosszas munkába telt, hogy emlékezzek Abu Dhabira, amikor az új volt a szimulátorban” – magyarázta De la Rosa. „Az egész délelőttöt a szimulátorban töltöttem, rengeteg kört megtettem.”

hamilton-alonso-verstappen-dppi



„Lewis ellenben ebédidőben érkezett meg, amikorra én már elégedett voltam a munkámmal. Odament a szimulátorhoz és megkérdezte, hogy az első kanyar jobbos vagy balos-e. Ekkor rámutattam, hogy még a pályarajzot sem nézte meg, ezt el is ismerte, én pedig mondtam neki, hogy egy balos kanyarról van szó, hármas fokozatban. Három kör után, mindössze három kör után pontosan olyan időt futott, mint én délelőtt. Ez tény, nem is vagyok rá túl büszke.”

A spanyol exversenyző kihangsúlyozta, hogy Hamilton mellett a szintén többszörös világbajnok Fernando Alonso, valamint a fiatal generáció két kiemelkedő tagja, Max Verstappen és Charles Leclerc is a gyors alkalmazkodóképességével nő a többiek fölé:

„Normál körülmények között meg tudtam futni a köridejét” – mondta De la Rosa Hamiltonról. „A problémák akkor kezdődtek, amikor a gumik már elkoptak, több üzemanyag volt az autóban vagy olyan speciális körülmények volt, mint eső vagy szél. A különbséget az jelenti, hogy Lewis – akárcsak Alonso, Verstappen és Leclerc – gyorsabban alkalmazkodik. Ha például új szett gumi kerül fel az autóra, extra tapadást tudnak kinyerni belőle. Nekem ez két körbe telt, amire nyilván az abroncs már túljutott a csúcson. Ez a szépsége a velük való munkának, ezek a srácok tényleg különlegesek.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: