DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Leclerc újra győzött, Verstappen újra kiesett

Nagy fölényű győzelmet szerzett Ausztráliában a bajnokság éllovasa, miután fő riválisa alatt újra megállt a Red Bull. Perez és Russell a dobogón a két biztonsági autóval megszakított futamon – a fiatal brit ezzel a pontverseny második helyére lépett fel.

Telt ház előtt rajtolt az Ausztrál Nagydíj – a hétvégi össznézőszám 420 ezer fő volt, a leglátogatottabb sportesemény az ország történetében, és a Formula-1 fennállásának egyik legjobbja. A pole-pozíciós Charles Leclerc megtartotta vezetését Max Verstappen előtt, Sergio Perez jól mozdult el, csapattársa hátsó kereke mellé került, de végül ő veszített egy pozíciót Lewis Hamiltonhoz képest, aki két helyet javítva harmadiknak zárkózott fel. George Russell is nyert egy pozíciót, mindkét Mercedes már az első körben Lando Norris McLarenje elé került, akinek negyedik rajthelye nem tartott ki sokáig.

Hátrébb a Q3-ban csupán kilencedik rajtkockát kiérdemlő Carlos Sainz öt pozíciót veszített: rosszul indult és nem segítette, hogy a közepesen kezdő ellenfelekhez képest kemény gumin indult. A második körben pedig a féktávot elmérve a 10-es kanyarban fűre szaladt, majd a pályán átcsúszva – szerencsére elkerülve a többi autót – a túlsó bukótérben ragadt. Már a futam korai szakaszában szükség volt a biztonsági autóra.



A 7. körben indult újra a futam – Verstappent figyelmeztették, hogy ne használja szokásos taktikáját, ne soroljon az éllovas Leclerc mellé az utolsó pillanatokban, mivel azt a módszert betiltották. Az újraindítás során nem változtak a frontvonalak, de három körrel később történt egy fontos előzés: Perez vette át a dobogós helyezést Hamiltontól, aki mellé két DRS-nyitás után a 3-as kanyarban furakodott be.

A Red Bullok szemcsésedéstől szenvedtek: Leclerc előnye nyolc másodperc feletti volt, mikor mögüle Verstappen kiállásra érkezett a 18. kör végén, elsőként a pontszerzők közül. Rövidesen a csapattárs, Perez is követte – akire eddigre Hamilton zárkózott vissza. A két Red Bull után az élmezőny többi tagja is a bokszba érkezett: Leclerc négy körrel később állt ki Verstappennél, aki lemaradását 4,5 másodpercre csökkentette, Hamilton viszont Perez elé tért vissza. A brit csak pillanatokig tartotta újra a virtuális harmadik helyet, bemelegedett gumikon a mexikói megelőzte. Hamilton készen állt a visszavágásra, azonban ekkor elrendelték a verseny második biztonsági autós fázisát – Vettel forgott meg és törte össze az Aston Martin orrát.

A biztonsági autó mögött nullázódtak a különbségek és a sorrend is felkavarodott: Leclerc és Verstappen mögött Russell tűnt fel a harmadik helyen, aki abból profitált, hogy az SC-fázis alatt állt ki. A negyedik Alonso nem teljesített még kiállást, mögötte Perez, Hamilton, Magnussen (szintén kiállás nélkül), Norris és Ricciardo, valamint Albon (kiállás nélkül) következett az első tízben. Az újraindításra készülő mezőnyben csaknem újabb baleset történt: Mick Schumacher centikkel kerülte el Yuki Tsunoda autóját, mikor a mezőny láncreakcióként hirtelen lassított.

Leclerc vezetése megingott a 27. körben, a restartnál: rosszul gyorsított ki az utolsó kanyarból, Verstappen mellé került, de a Ferrari megőrizte a vezető pozíciót. Alonso 20 körrel öregebb kemény keverékeken hősiesen tartotta a negyedik pozíciót, de kénytelen volt behódolni Pereznek és Hamiltonnak.

Drámai fordulat történt a 39. körben: Verstappen autója húzódott félre az 1-es kanyarban, miután a holland furcsa szagot érzett, majd hirtelen a hajtás is megszűnt. A Red Bullt oltani is kellett, de mivel Verstappen a megnyitásnál húzódott félre, csak egy rövid VSC-fázisra volt szükség, mielőtt az autót kitolták. Hiába nyert Szaúd-Arábiában a 2021-es világbajnok, háromból másodszor esett ki, ami tetemes hátrányt jelentett számára a pontversenyben.

Verstappen kiesésével Perez örökölte a második helyet – a mexikói a másik Red Bull hibája után kérdezősködött, de leintették, mondva, hogy a probléma nem releváns rá nézve. Russell örökölte a dobogós helyet Hamilton előtt, majd következett a két McLaren és Alexander Albon: az időmérőről kizárt thai extrém taktikát vállalt be, és a rajt óta nyüstölte kemény keverékét, egy késői biztonsági autós fázisra játszva. Az ellenkező végletet Lance Stroll képviselte, aki három kiállása ellenére is a kilencedik helyen állt – habár nem volt pontszerző számításba véve az 5 másodperces időbüntetést, melyet a célegyenesben mutatott legyezésért kapott.

Leclerc végül közel 20 másodperces előnnyel nyerte az Ausztrál Nagydíjat – három futamból két első és egy második helyezést szerzett, a pontverseny második és harmadik helyezettjének kiesésének köszönhetően pedig óriási előnybe került a bajnokságban.

Miután a szaúdi dobogó kicsúszott kezei közül, Perez Melbourne-ben megszerezte a második helyezést – a tavalyi bakui siker után ez volt második legjobb eredménye a Red Bullnál. A biztonsági autó alatti kiállásból profitáló Russell pályafutása második dobogós helyezését érte el a harmadik pozícióval, stabil pontszerzéseinek köszönhetően pedig ő jött fel a pontverseny második helyére Sainz és Perez elé – viszont 37 pontja már most eltörpül Leclerc 71 vb-egységéhez képest, a monacói tetemes előnybe került a bajnokságban alig három futam után.

A rajt után harmadik helyen álló Hamilton végül csapattársa mögött negyedikként végzett, aztán következett a McLaren Norris ötödik és Ricciardo hatodik helyével – röviddel a harmatos szezonnyitó után erős eredmény volt ez a wokingi csapat részéről. A hetedik-kilencedik helyért járó pontokat Ocon, Bottas és Gasly kapta, a Williams extrém taktikája pedig működött: Albon az utolsó előtti körben jött ki egyetlen kerékcseréjére, és végül megszerezte a csapat idei első pontját!

Az Ausztrál Nagydíj eredménye:

  Versenyző Csapat Idő/hátrány
1 Charles Leclerc FERRARI 1:27:46.548
2 Sergio Perez RED BULL RACING RBPT 20.524
3 George Russell MERCEDES 25.593
4 Lewis Hamilton MERCEDES 28.543
5 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 53.303
6 Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES 53.737
7 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 61.683
8 Valtteri Bottas ALFA ROMEO FERRARI 68.439
9 Pierre Gasly ALPHATAURI RBPT 76.221
10 Alexander Albon WILLIAMS MERCEDES 79.382
11 Zhou Guanyu ALFA ROMEO FERRARI 81.695
12 Lance Stroll ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES 88.598
13 Mick Schumacher HAAS FERRARI 1 kör
14 Kevin Magnussen HAAS FERRARI 1 kör
15 Yuki Tsunoda ALPHATAURI RBPT 1 kör
16 Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES 1 kör
17 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 1 kör
  Max Verstappen RED BULL RACING RBPT DNF
  Sebastian Vettel ASTON MARTIN ARAMCO MERCEDES DNF
  Carlos Sainz FERRARI DNF
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: