DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Leclerc: Nincs előnyünk motorfronton

A Ferrari F1-es versenyzője örül neki, hogy már nincsenek hátrányban a motorerő terén, azt viszont cáfolja, hogy egyből a riválisok elé is ugrottak volna ebben a tekintetben 2022-re.

Néhány évvel ezelőtt, az FIA-val kötött máig titkos paktum után a Ferrari a mezőny talán leggyengébb erőforrásával rendelkezett. Ez mostanra azonban már a múlté: olyannyira, hogy egyesek szerint jelenleg a maranellóiaké a legerősebb hajtáslánc a Formula-1-es mezőnyben, amit a Scuderia versenyképessége mellett a Haas és az Alfa Romeo javulása is bizonyíthat.

leclerc-dzsidda-dppi-f1-2022



A világbajnokságot vezető Charles Leclerc szerint ugyanakkor ezt túlzás lenne kijelenteni, bár azt ő sem tagadja, hogy 2021-hez képest nagyot léptek előre a motor terén – a monacói pilótát a MotorsportWeek.com szakoldal idézi:

„Először is, érzem az autóban ülve a különbséget, a tavalyhoz képesti fejlődést, ami jó. Ez a Maranellóban dolgozó srácok munkájának eredménye, és ez is az oka annak, hogy sokkal versenyképesebbek vagyunk idén, úgyhogy nagyszerű ezt látni. Másrészt viszont nem gondolom, hogy előnyünk lenne. Úgy vélem, eléggé hasonló szinten állunk a Red Bull-lal, amely nagyon erősnek tűnik motor szempontjából. Tovább kell hajtanunk, de igen, nagyot léptünk előre az előző évhez képest.”

Leclerc-hez hasonlóan Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke is úgy véli, hogy kiegyenlítettek az erőviszonyok a négy motorgyártó között: „Tavaly hátrányban voltunk, amelyet igyekeztünk ledolgozni, s ha megnézzük az adatokat, nyilvánvalóan kiegyenlítettebb a dolog 2022-ben. Az első két verseny és az elemzéseink alapján a motorgyártók között nagyon kicsik az eltérések. Közelítünk az egyenlő viszonyokhoz. Míg tavaly hátrányban voltunk, többé már ez nem igaz.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: