DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 23. hétfő
F1

Marko: Az RB18-as egy primadonna

A Red Bull F1-es tanácsadója úgy látja: a Ferrarié a kezesebb autó, de ha működésre tudják bírni, a sajátjukban is komoly potenciál rejlik. A motorok rangsorában is a maranellóiakét tartja etalonnak.

A Ferrari és a Red Bull párharcát hozta a 2022-es Formula-1-es szezon első két futama: Bahreinben a Scuderia aratott kettős győzelmet, a Szaúd-arábiai Nagydíjon ellenben az energiaitalosok örülhettek Max Verstappen diadalának. A két csapat közötti küzdelem kiegyenlítettnek tűnik egyelőre, a vörösök pontelőnyét a Red Bullok dupla szahíri kiesése eredményezi.

rb18-dzsidda-redbull



Helmut Marko, a bikák F1-es tanácsadója szerint ugyanakkor az ő autójuk sokkal érzékenyebb, mint a riválisé: „A Ferrari előnye, hogy mindenféle gumival és mindenféle hőmérsékleti körülmények között azonnal gyorsak” – vélekedett a Servus TV-nek nyilatkozva. „Ez azt mutatja, hogy az autójuk „könnyű természetű”. Nekünk talán valamelyest bonyolultabb az autónk – egy primadonna. De ha megfelelően csinálunk mindent, a potenciál megvan benne.”

Érdekesség, hogy néhány évvel ezelőtt a Mercedes használt hasonló kifejezést az autójára: dívának tartották a versenygépet, amellyel végül világbajnokok lettek. S ha már Mercedes: Marko egyúttal az erőforrások között is rangsort állított fel – valamint beszélt tavalyi riválisuk gondjairól is:

„A Ferrari van elöl. A Honda – vagyis pontosabban a Red Bull Powertrains – a második. A Mercedes pedig szokatlan módon csak harmadik. A Ferrari főleg az elektromos komponens terén van előnyben, és reményeink ezen a téren követni fogja őket a Honda is. Ami az alvázat illeti, a Mercedes pattog a leginkább: látható a féktávokon, hogyan ugrál Lewis feje. De úgy gondolom, ez csak idő kérdése: ha meg tudnak szabadulni tőle, akkor finomhangolhatják az autót.”

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: