DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

„A legjobb edzés az autóban történik”

Második szezonjára készül Yuki Tsunoda, aki nemrégiben úgy gondolta, többet kellett volna edzenie az előző esztendőben. Csapatfőnöke reagált erre a kijelentésre, szerinte túloz a japán pilóta.

Az elmúlt pár hónapban már többször is beszélt arról az AlphaTauri fiatal versenyzője, hogy nehezen ment neki az alkalmazkodás a Formula-1-es közeghez, azt pedig néhány napja bevallotta egy interjú során, hogy lusta volt az elején, és talán többet kellett volna törődnie az edzésekkel.

Mindez azért is érdekes, mert ezt megelőzően az istálló csapatfőnöke, Franz Tost is arról beszélt, hogy a fiatalok általában nem számolnak azzal, mennyire nagy kihívás vezetni az F1-es autókat. A szakember most Tsunoda nyilatkozatára is reagált, úgy véli a pilótája kissé túlzásba esett, ugyanakkor oda kellett figyelniük az edzésprogramjára.

„Szerintem Yuki mindent egy kicsit ironikusan értett! Ha egy fiatal versenyző az F1-be érkezik, teljesen meglepődik, hogy milyen erőkkel kell szembenéznie, de Yuki tavaly fitt volt, különben nem tudott volna Bahreinben a kilencedik helyen végezni. Persze rájött, ahogyan az összes többi fiatal versenyző is, hogy még több fizikai edzést kell végezni. Ezért is fontos, hogy az autóban üljön, mert a legjobb edzés ott történik. Ha egyszer beülsz az autóba, ha már megtettél egy versenyt, és érzed, hol fáj, akkor beszélhetsz az edződdel, vagy a fizióval és változtathatsz a fizikai edzésen, hogy erősebbé tedd azokat az izmokat, melyek gyengébbek voltak” – idézte Tost szavait a Motorsport.



"Yuki eljött hozzánk, naponta két edzése volt, reggel és délután, amíg igazán jó nem lett. A fizikai erőnléte az edzés miatt javul, ezért úgy gondolom, hogy Yuki idén már nagyon jó formában van” – folytatta.

A csapatfőnök napi rutinjai között szerepel a reggeli futás is, ám erősen kételkedik abban, hogy bármelyik alkalommal eljönne-e vele a japán versenyző.

„Yuki nem áll fel öt órakor, hogy velem fusson. Először is a futás nem az ő szakága, mert kicsit rövidebbek a lábai, másrészt nem fontos, hogy hajnali ötkor velem futni menjen. Neki megvan a saját edzője, akivel sokat beszéltem. Minden Formula-1-es versenyzőnek, még a Red Bullnál is el kell végeznie egy tesztet a fitneszközpontban, ahol kiderítik, hol vannak a hiányosságok, és ezek az eredmények fontosak, mivel ezek jelentik az alapot a további fejlesztésekhez a fizikai oldalon. Ez azért van így, mert minden sportoló, más, nem egyformák. Egyéni, speciális edzésprogramot kell készíteni számukra, szóval nem edzettem vele. Én csak azt mondtam Yukinak és az edzőknek, hogy találják meg a helyes utat a teljesítmény és a fizikai erő javítására, ők pedig ezt tették” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: