DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Tost: Az újoncok alábecsülik az F1-et

Nincsenek tisztában a Formula-1 nehézségeivel az újonnan érkező pilóták az AlphaTauri csapatfőnöke szerint. Franz Tost úgy gondolja, a fiatalok nem számolnak a kemény fizikai kihívásokkal.

Bár a megváltozott aerodinamikai szabályok miatt a pilótáknak is más módon kell alkalmazkodniuk a versenyautókhoz, a Formula-1-ben továbbra is komoly fizikai erőre van szüksége a résztvevőknek. Ezt hangsúlyozta ki legutóbbi nyilatkozatában a Red Bull testvéralakulatának csapatfőnöke is, aki úgy érzi, a sportág újoncait általában meglepetés éri, amikor a királykategóriába kerülnek.

Erre példaként a saját versenyzőjét, Yuki Tsunodát hozta fel, akinek időbe tellett mire megtalálta a helyét az F1-ben.

„Nem Yuki az egyetlen, aki alábecsülte, hogy mennyire kemény dolog egy Formula-1-es autót vezetni. Igazából minden fiatal versenyző számára fontos pillanat, amikor először ülnek egy ilyen autóba, mert ez egy teljesen másik dimenzió. Mindig azt mondom nekik, amikor az F1-be érkeznek, hogy olyankor kezdődik az igazi kemény munka! Minden, amit korábban csináltak, óvodás szint volt, és most már el kell kezdeniük dolgozni, fegyelmezettnek lenni” – idézte Tost szavait az F1i.com



A szakember tavaly igyekezett komolyan odafigyelni a fiatal japán pilótára, ezért ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Királyságból a csapat faenzai bázisának közelébe költözzön, ezáltal személyesen felügyelhette az újonc fejlődését.

„Yuki sokat fejlődött az elmúlt szezonban, és a helyes irányba haladunk, de másnak is voltak gondjai a fizikai oldalról, amikor megérkeztek a Formula-1-be. Minden erő, ami a fékezésből, a kanyarokból jön, nagyon nagy. Nem ismerek olyan versenyzőt, aki úgy érkezett meg, hogy ne lettek volna fizikai problémái. Ez egy különleges edzés. Persze 10-15 évvel ezelőtt könnyebb volt, mivel sokkal több teszt volt előtte, de manapság a versenyzőknek többet kell edzőterembe járniuk, rengeteg fizikai edzést kell végezniük” – folytatta Tost.

Az osztrák csapatvezető véleménye szerint Tsunoda rengeteget dolgozott azért, hogy erősebbé váljon, így egyértelműen jobb formában van, mint egy esztendővel ezelőtt.

„Nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek az autók a leggyorsabbak, amik valaha is voltak. Yuki megérti ezt, sokat edzett a téli hónapokban, így természetesen fizikai oldalról is jóval magasabb szinten van, mint tavaly” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: