DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Horner: A Mercedes nyomása miatt rúgták ki Masit

A Red Bull F1-es csapatfőnöke szerint a rivális csapat már-már erőszakoskodott a nemrég menesztett versenyigazgatóval. Ami pedig elfogadhatatlan számára, az a Masi ellen folytatott online hadjárat.

Néhány hete jelentette be az FIA, hogy leváltja a Formula-1-es versenyigazgatói posztban Michael Masit a tavalyi Abu Dhabi Nagydíj után, egyúttal átszervezik az egész versenyirányítást, s immár ketten felváltva fogják betölteni ezt a pozíciót. A vélemények azóta is megoszlanak arról, hogy Masi tagadhatatlan hibái ellenére jogos volt-e a távozása – Christian Horner, a Red Bull csapatvezetője már nem először állt ki a szakember mellett, a BBC Sportnak nyilatkozva arról beszélt, hogy a Mercedes erőszakolta ki közvetve a versenyigazgató kirúgását:

masi-2021-dppi



„Helyes volt-e egy rivális csapat által rá helyezett nyomás miatt kirúgni? Számomra ez helytelen. Ez egyenértékű a megfélemlítéssel, passzív agresszív módon” – vélekedett Horner, akinek a pilótája, Max Verstappen lett a világbajnok 2021-ben, részben Masi szezonzárós vitatott döntése révén. „Igen, Michael követett el hibákat és ez frusztráló volt, de meg kell néznünk a szerepkört, amit betöltött és a rendelkezésére álló eszközöket. Nem hibáztathatjuk Michaelt, az igazságtalan lenne. Mi is sokszor elszenvedői voltunk Michael hibáinak, de komoly nyomás alatt álló szerepkört töltötte be egy nagy nyomással járó sportban.”

Horner arról is beszélt, hogy a versenyigazgatóval folytatott rádióbeszélgetések során sem a Red Bull, hanem a Mercedes volt az erőszakosabb: „A tényeket kell néznünk. Ki vette fel elsőként a kapcsolatot Michaellel? Nem én voltam az” – utalt arra az esetre, amikor a futam korábbi szakaszában a Mercedest irányító Toto Wolff beszélt arról Masinak, hogy ne küldje be a biztonsági autót. „Csak a rá helyezett nyomásra reagáltam, amelyet a saját fülemmel hallottam egy rivális csapat oldaláról. Főnökként az a munkám, hogy megvédjem a csapatot. Úgy gondolom, ez is kisebb volt annál a nyomásnál, amit a riválisaink helyeztek rá amiatt, hogy ne legyen biztonsági autó. Vagy hogy vegyük az eredményeket egy körrel korábbról. Vagy ne legyen virtuális safety car, vagy hogy helyette inkább legyen rendes biztonsági autós fázis.”

A Red Bull csapatfőnöke arra is kitért, hogy bármit is csinált Masi, az ellene a közösségi médiában folytatott hadjárat és a halálos fenyegetések elfogadhatatlanok: „Ami megbocsáthatatlan, az az online trollkodás és bántalmazás, a halálos fenyegetések, amiket ő és a családja kapott. Ezeket semmilyen módon nem lehet elnézni. Ennek nincs helye a sportunkban. Ez egyértelműen bántalmazás, és semmilyen téren nem tűröm el a szervezetünkben. Ezért álltam ki Michael mellett, mert úgy éreztem, nem kapott semmilyen támogatást. Egyedül lett hagyva ebben az ellene folyó kampányban, amely passzív-agresszív módon ellene zajlott. Mindig ki fog állni azok mellett, akiket bántalmaznak, mert az elfogadhatatlan.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: