DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az Uralkali megfenyegette a Haast 2021-ben

A Drive to Survive egy hét múlva megjelenő negyedik évadában napvilágot látott egy tavalyi affér, amelyre mi is többször utaltunk a Formula Podcast adásai során.

A sorozat egyik epizódjából ugyanis kiderül, hogy – ahogy arról a Formula Podcastban is többször szó esett az előző idény során – Nyikita Mazepin édesapja, Dmitrij azzal a váddal illette a Haast, hogy fia csapattársa, Mick Schumacher autója könnyebb karosszériával volt felszerelve, s emiatt a hozzá tartozó névadó szponzor, az Uralkali támogatását is meg akarta vonni az amerikaiaktól. Az üzletember többször is hangot adott annak kapcsán, hogy a csapat kivételezett bánásmódban részesíti német versenyzőjét.

Mazepin az időmérő edzéseken rendszerint a többiek mögött kullogott, a mezőny leglassabb technikájában ülve pedig nem sok babér termett számára. „Nem vagyok boldog, de esélyt adok egy újnak, mert egyelőre csak utas vagyok az autóban” – nyilatkozta akkoriban csalódottan az orosz.

A Drive to Survive régóta várt negyedik évadából kiderül, hogy Günther Steiner csapatfőnök megpróbálta eloszlatni a Mazepin család aggodalmát, mely szerint egyik versenyzőjük jobb konstrukciót kap, mint a másik fél. „Ez ugyanaz az autó” – mondta Steiner a RaceFans.net szaklap beszámolója szerint, s még azt is odaszúrta: „Bármennyire is mást gondolsz, nincs különbség az autók között.”

dmitrij-mazepin-2021-dppi



A családfő azonban másként vélekedett, végül pedig ultimátumot intézett a gárdához, hogy amennyiben fia versenyautója nem kap új karosszériát, akkor megszűnik az Uralkali műtrágyagyártó- és forgalmazó cég támogatása. 

„Amennyiben nem változik a kialakult helyzet, hivatalos levél formájában fogom tudatni, hogy felhagyunk a versenyzéssel, s vele együtt a finanszírozással” – egyértelműsítette Jesper Carlsennek, a csapat tanácsadójának. „Hatalmas probléma lesz a pénz körül, és majd akkor ők döntést fognak hozni, mert biztosan nem fogunk ennél a csináljuk-csináljuk-próbáljuk-próbáljuk elvnél leragadni” – folytatta, majd még azt is hozzátette: „Immáron három versenyen próbálkoztunk, és ha kivesszük a játékból az Uralkalit, akkor a versenyzést is magunk mögött hagyjuk. Ki kell cserélni az autókat. Mindenki tisztában van vele, hogy valakinek kedveznek.”

Mindezek után Carlsen Steinerhez fordult, hogy jelezze a névadó szponzor figyelmeztetését vagy még inkább fenyegetését. Amikor a Netflix stábja arról kérdezte a csapatfőnököt, hogy tartott-e attól, hogy az Uralkali megvonja a támogatást, jelezte: „nem akarok egy interjú keretei között erre kitérni.” 

Mazepin egyébként végül a nyári szünetet követően a szezon hátralévő részére új karosszériát kapott. 

A Drive to Survive új szériája március 11-én, jövő hét pénteken lesz elérhető a Netflixen. Plusz adalék még, hogy a csatorna kamerái a barcelonai bejáratáson is forogtak, így e szerint már készülőfélben van a sikersorozat ötödik évada, amely a Formula-1 2022. évi történéseit fogja górcső alá venni.

Ami pedig a jelent illeti: több lap is eldöntött tényként számol be arról, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus okán a Haas alakulata búcsút int Mazepinnek, helyére pedig Pietro Fittipaldi pályázik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: